Hoppa till innehåll

Avgiftsfria motions- och kulturtjänster erbjuds utan Liiku-passet

Vik. social- och hälsovårdsdirektör Annika Immonen har fattat ett beslut som innebär att beviljande av Liiku-passen alltså kultur- och motionspassen slutar. Beviljande av passen slutar genast men redan beviljade pass gäller fram till midsommaren 2023.

Jumppaajia Suiston kentällä.

Med Liiku-passet har huvudsakligen klienter inom socialarbetet som har varit länge arbetslösa och några andra klientgrupper beviljats avgiftsfri tillgång till stadens och några företagens idrotts- och kulturtjänster.

Välfärdsområdet kommer inte att fortsätta bevilja Liiku-pass

– Liiku-passet utvecklades i projektet Liiku för cirka sex år sedan, och blev därefter kvar som del av stadens serviceutbud. Vuxensocialtjänster för vuxna har haft koordineringsansvaret och ett anslag på 30 000 euro för passet. I år har det beviljats cirka 260 pass, berättar Annika Immonen.

– En liten summa har bidragit till mycket gott men det har också funnits många utmaningar med passet. De hänger samman med koordineringen av verksamheten, utbudet av tjänster som man kan få med passet och företagens likställdhet. Det finns inte heller en färsk bevisning av vilka effekter verksamheten har. T.ex. den mest använda tjänsten som man har fått med passet är simhall men bara cirka vart tredje inlösta simhallskort har börjat användas, fortsätter Immonen.

Borgå stad kan efter välfärdsområdesreformen inte fortsätta Liiku-passets verksamhet för det är fråga om verksamhet som övergår till välfärdsområdet. Välfärdsområdet har meddelat att det inte heller kommer att fortsätta bevilja Liiku-pass till Borgåbor eftersom välfärdsområdet måste erbjuda likadana tjänster till hela områdets invånare. Tjänster som liknar passet kan ändå också i fortsättningen beviljas som förebyggande och kompletterande utkomststöd.

Borgå stad erbjuder nuförtiden många avgiftsfria aktiviteter med låg tröskel

Borgå stad har under de senaste åren planmässigt utvidgat avgiftsfri verksamhet med låg tröskel, vilket innebär att staden trots att passet avvecklas erbjuder flera avgiftsfria idrotts- och kulturtjänster både till långtidsarbetslösa och andra invånargrupper.

– Det viktigaste är att idrotts- och kulturaktiviteter med låg tröskel som är tillgängliga för alla blir en del av våra invånares vardag utan ett separat kort- eller passystem, avslutar Annika Immonen.

Exempel på avgiftsfria tjänster:

  • Idrottstjänster: avgiftsfria ledda grupper, konditionstrappor, friluftsleder med belysning, näridrottsplatser, skidspår och skridskoplaner.
  • Kulturtjänster: Avgiftsfritt inträde till Kaplansgården och Konsthallen.
  • Biblioteket: bra och mångsidig evenemangsproduktion, flera avgiftsfria möjligheter. Med bibliotekskort kan man också låna idrottsredskap.
  • Musikinstitutet: Alla elevkvällar (elevernas konserter) är avgiftsfria. Musikinstitutet arrangerar också konserter med fritt inträde.
  • Konstskolan: Enskilda evenemang med fritt inträde under året.
  • En hobby åt alla – Borgåmodellen för hobbyverksamhet: avgiftsfria hobbymöjligheter med låg tröskel för barn och unga i grundskolan under skoldagen.
  • Kultis – kulturfostran för barn och skolelever: Kultis är Borgå stads program för kulturfostran, vilket är ett stöd för skolornas och småbarnspedagogikens läroplaner.