Hoppa till innehåll

Borgå har väckt ett förslag till kommunerna i östra Nyland om tillsättande av en temporär förvaltning

Riksdagen godkände onsdagen den 23 juni lagstiftningen om inrättande av välfärdsregionerna. I reformen överförs social- och hälsovårdstjänster som kommunerna ansvarar för och räddningsväsendets tjänster till välfärdsregioner.

Riksdagen godkände onsdagen den 23 juni lagstiftningen om inrättande av välfärdsregionerna. I reformen överförs social- och hälsovårdstjänster som kommunerna ansvarar för och räddningsväsendets tjänster till välfärdsregioner.

Borgå stads, Askolas, Lappträsks, Lovisas, Mörskoms, Pukkilas och Sibbos social- och hälsovårdstjänster och räddningsväsendets tjänster ska överföras till östra Nylands välfärdsregion vid ingången av år 2023.

Ett temporärt beredningsorgan ansvarar för inledande av välfärdsregionens verksamhet till dess att ett regionfullmäktige har valts och regionstyrelsen som regionfullmäktige har tillsatt har inlett sin verksamhet. Det första regionvalet är tänkt att hållas i början av år 2022 och regionfullmäktige kommer att inleda sin verksamhet i mars 2022.

Det temporära beredningsorganet deltar i ordnandet av det första regionvalet, utreder frågor som gäller personal, egendom, avtal och datasystem som övergår till välfärdsregionen och bereder bl.a. organiseringen av välfärdsregionens verksamhet och förvaltning. Till organet hör inte beredning av ärenden som kräver politiska riktlinjer.

Kommunerna, räddningsväsendet och specialomsorgsdistriktet i välfärdsregionen avtalar om sammansättning och tillsättande av det temporära beredningsorganet. De avtalar också om myndigheten som ansvarar för utnämnande av organet.

Borgå stad som den största kommunen i välfärdsregionen har föreslagit andra kommuner i välfärdsregionen förfaringssätt hur det temporära beredningsorganet ska utnämnas och begärt föreslå kandidater till medlemmar i organet. Borgå har föreslagit att övriga kommuner ger stadsstyrelsen i Borgå befogenheten att enligt förslagen från kommunerna tillsätta det tillfälliga beredningsorganet.

Det tillfälliga beredningsorganets arbete kommer i gång senast i början av september. Stadsstyrelsen i Borgå behandlar tillsättandet av det tillfälliga beredningsorganet i augusti.