Hoppa till innehåll

Borgå stad uppmuntrar invånare att bekämpa främmande arter  

Borgå stad deltar i den nationella sommarkampanjen Solotalkot som pågår till söndag den 22 augusti.

Borgå stad deltar i den nationella sommarkampanjen Solotalkot som pågår till söndag den 22 augusti.

 Kampanjen sporrar till att förstärka naturens mångfald genom att bekämpa invasiva främmande arter inom hemmagården eller i de objekt som staden har märkt ut. 

− Runt om i staden har det märkts ut totalt tio objekt för bekämpning av jättebalsamin och blomsterlupin där man kan fritt rensa dem bort eller slå dem. Dessa objekt är utmärkta med Solotalkot-skyltar. Noggrannare lägen och närmare verksamhetsanvisningar finns på kampanjsidor, berättar samhällsplanerare Marjo Valin.  

Bekämpningsplatser på Borgå stads område 

Jättebalsamin: 

Blomsterlupin: 

Markägarens tillstånd behövs för att bekämpa främmande arter 

De invasiva främmande arterna har kommit hit till följd av människornas agerande, de sprider sig kraftigt och konstateras hota naturens mångfald eller ekosystemet i anslutning till den. Att bekämpa främmande arter och hindra dem att sprida sig är viktigt naturskyddsarbete och vem som helst kan delta i det.  

– Vi arbetar regelbundet för att bekämpa invasiva främmande arter som uppstår på stadens område bland annat genom att rensa ut dem samt genom att sträva efter att förlägga slåttrar innan frön av främmande arter mognar. Inom stadens område finns även några objekt där jättelokor växer och där besöker experter årligen för att avvärja växten, berättar Valin. 

Det behövs alltid markägarens tillstånd för bekämpning av främmande arter. Detta gäller även offentliga områdena såsom kommunens friluftsområden, parker och badstränder. Om du vill bekämpa främmande arter någon annanstans på stadens område än i de utmärkta platserna kan du lämna in en anmälan om talkot via den elektroniska ärendehanteringen. Om du fäster märke till främmande arter i Borgå stads område kan du därtill anmäla om dina observationer på adressen www.vieraslajit.fi

Kampanjen Solotalkot koordineras av Finlands miljöcentrals, Naturresursinstitutets och Finlands Naturskyddsförbunds projekt för att bekämpa främmande arter. Du kan bekanta dig närmare med kampanjen på Solotalkot-kampanjsidor där finns även anvisningar om användning av applikationen iNaturalist som stöder kampanjen.