Hoppa till innehåll

Coronaläget har försämrats en aning

Coronaläget har försämrats i Borgå. Under denna vecka har det fram till fredagsmorgonen konstaterats 555 coronasmittor som fastställts i laboratorium, och incidenstalet baserat på antalet smittor under två veckor är 2692.

Av de test som analyseras i laboratorium är ungefär hälften positiva för tillfället.

– De flesta gör hemmatest, så det verkliga incidenstalet är troligtvis ungefär tredubbelt. Läget har försämrats en aning efter att restriktionerna slopades. Dessutom är virusvarianten omikron 2 ungefär 40 procent mera smittsam än omikron 1, säger ansvariga läkaren för smittsamma sjukdomar Jeff Westerlund.

Coronasmittorna orsakar fortfarande frånvaro bland stadens personal, och särskilt inom småbarnspedagogiken har man varit tvungen att begränsa öppettiderna. Också inom utbildningstjänsterna är det tidvis svårt att hitta vikarier.

På ett grupphem vid social- och hälsovårdstjänsternas boendeenheter och på en bäddavdelning i Näse råder besöksförbud på grund av smittor som konstaterats bland boende och patienter.

– Vi påminner dem som besöker våra enheter att fortfarande iaktta god handhygien och använda munskydd, så att vi kan undvika smittor i dessa känsliga enheter. Kom inte på besök om du har minsta lilla symptom, påminner tf. social- och hälsovårdsdirektör Kirsi Oksanen.

– Det är många smittfall nu och alla har säkert märkt det i sin närmaste krets under den senaste tiden. Man måste alltså fortfarande stanna hemma även vid lindriga förkylningssymptom, berätta för bekanta om eventuella exponeringar, iaktta god handhygien och använda munskydd. Det lönar sig också att ta hand om sitt vaccinationsskydd, det finns gott om lediga vaccinationstider nu, påminner Jeff Westerlund.