Coronavaccineringarna framskrider – vaccineringar ges i fortsättningen i Konstfabriken
Coronavaccineringarna ges från och med torsdagen den 18 mars i Konstfabriken.
Coronavaccineringarna ges från och med torsdagen den 18 mars i Konstfabriken.
Den här veckan ringer man upp över 75-åriga för att korta ner telefonkön till vaccinationerna och tidsbeställningstelefonen öppnas på nytt. Personer som hör till riskgrupp 1 uppmuntras söka sig till coronavaccineringar.
Över 70-åriga vaccinerade i mitten av april
Den nationella expertgruppen för vaccinering har dragit upp linjen att Astra Zenecas coronavirusvaccin kan från och med nu gest också till över 70-åriga.
– I HUS område fortsätter man ändå som hittills, så att Astra Zenecas vaccin också i fortsättningen ges till personer i riskgrupp 1 i åldern 18–69 år. Vaccinet fås i så pass små mänger att det inte nämnvärt skulle snabba på vaccineringen av de äldsta, säger chefläkare Kati Liukko.
– Tillgången på Pfizer-Biontechs vaccin ser ut att växa ordentligt den närmaste tiden och i HUS-området har man som mål att vaccinera alla över 70 år fram till mitten av april med de vaccinmängder som man nu vet om, fortsätter Liukko.
– När vaccinmängderna stiger kan vi snart komma igång med vaccineringen av alla som i år fyller 70 år och äldre. Vi informerar när tidsbeställningen öppnas för alla som är födda år 1951 eller tidigare, berättar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.
Coronavaccineringar ges i Konstfabriken från den 18 mars
Från och med torsdagen den 18 mars ges coronavaccineringar i Konstfabriken. Ingång till vaccineringarna genom huvuddörrarna, dvs. från Västra Alexandersgatan och Alexandersskvären. Ännu onsdagen den 17 mars ges alla vaccineringar på Näse hälsostation.
Vaccineringarna ges fortfarande bara med tidsbeställning. Ett textmeddelande om vaccineringstiden och vaccineringsplatsen sänds ett dygn före och två timmar före vaccineringstiden.
Tider för boostervaccin har getts till Näse hälsostation i maj. Tiderna flyttas till Konstfabriken och man får ett textmeddelande om flytten.
Över 75-åriga i telefonkön rings upp
Över 75-åriga som är i telefonkön till coronavaccinering rings upp i jämn takt. Tidsbeställningstelefonen öppnas på nytt tisdagen den 16 mars klockan 12. Om man redan har ringt behöver man inte ringa en gång till. Det kan ta flera veckor innan man blir uppringd. Tidsbeställningens telefonnummer: 040 145 5000.
– Vi arbetar med att få ner telefonkön den här veckan och öppnar telefonlinjen för dem som inte har möjlighet till elektronisk tidsbeställning. De kommer nya tider till den elektroniska tidsbeställningen och vi informerar när de öppnas. Vi önskar att alla som har bankkoder eller mobilcertifikat använder den elektroniska tidsbeställningen. Man får inte en vaccinationstid snabbare via telefontjänsten, berättar servicedirektör Annika Immonen.
Vaccinationstider finns för personer i åldern 18–69 år som hör till riskgrupp 1
För personer i åldern 18–69 år som hör till riskgrupp 1 finns det gott om coronavaccineringstider. Tider läggs fortlöpande till den elektroniska tidsbeställningen och det finns också en del kvällstider.
Cirka 5000 Borgåbor har vaccinerats mot corona
Enligt THL:s statistik har cirka 5000 Borgåbor, dvs. cirka 10 procent, hittills fått åtminstone den första coronavaccindosen.
– Hittills har man använt några olika statistikföringssätt. THL tar nu fram ny statistik som används i hela landet, och även vi använder i fortsättningen THL:s statistik, berättar chefläkare Kati Liukko.
Trots vaccineringar kan man inte minska på skyddsåtgärder
Trots vaccineringar kan man ännu inte minska på skyddsåtgärder.
– Vaccinet hindrar effektivt den allvarliga sjukdomsformen. Det är ännu mycket viktigt att man iakttar säkerhetsavstånd, använder munskydd och tvättar händerna. Man ska inte låta bli att iaktta någon skyddsåtgärd även om den andra parten redan skulle ha fått coronavaccineringen, påminner Liukko.
– Vi vill också poängtera en rätt användning av munskyddet. Händerna måste tvättas eller desinficeras alltid innan man tar på och av munskyddet och efter det. Olika engångsmunskydd och munskydd av tyg är tillräckligt effektiva i medborgarnas bruk när man tvättar och använder dem rätt. Vi ber ändå att man lägger märke till att FFP-masker försedda med utandningsventil inte filtrerar viruset från andningsluften och lämpar sig därmed inte för detta ändamål, säger Liukko.