Hoppa till innehåll

Coronavirussmitta har konstaterats i Kvarnbackens skola

Ett fall av coronavirussmitta har konstaterats i Kvarnbackens skola. Den smittade är i hemvård och har försatts i isolering.

Ett fall av coronavirussmitta har konstaterats i Kvarnbackens skola. Den smittade är i hemvård och har försatts i isolering.

Utöver närstående till den smittade har cirka 35 elever och 8 i personalen vid Kvarnbackens skola exponerats för smittan. På fritiden har också ett idrottslag med cirka 15 medlemmar exponerats för smittan.

De exponerade eller deras vårdnadshavare har informerats om situationen via skolan eller idrottsföreningen. Om man inte har kontaktats, så har inte kontakt till den smittade förekommit. Hälsovårdsmyndigheterna tar kontakt personligen under fredagen den 23 oktober. De exponerade försätts i karantän hemma och de får anvisningar om karantän.

Familjemedlemmar till dem som utsatts försätts inte i karantän eftersom de inte haft kontakt med den smittade. Syskon till de som försatts i karantän kan gå till skolan och daghemmet. 

Undervisningen för de exponerade eleverna ordnas fr.o.m. måndagen den 26 oktober med avvikande undervisningsarrangemang, t.ex. som distansundervisning, enligt lagen om grundläggande utbildning. Information om de praktiska arrangemangen och om möjligheten att avhämta skollunch ges via Wilma. De övriga klasserna fortsätter skolgången enligt läsordningen med beaktande av tidigare meddelade skydds- och hygienanvisningar. Det görs en effektiverad städning i skolans lokaler.

– Coronasmittorna har ökat också i Borgå och vi vill fortsättningsvis påminna alla om god handhygien, säkerhetsavstånd och användning av ansiktsskydd. Borgåborna har flitigt gått på coronatest också vid lindriga symptom och ska göra det fortsättningsvis så att vi hittar eventuella smittor, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

– När en smitta uppdagas är målet att bryta smittkedjan snabbt och kartläggningen av exponerade har fungerat i gott samarbete med skolor, arbetsgivare och föreningar. Karantäntiden är för tillfället 10 dagar, så till exempel blir det bara en vecka annorlunda skolgång för de elever som exponerats i Kvarnbackens skola, berättar ansvariga läkaren för smittsamma sjukdomar Jeff Westerlund.