Hoppa till innehåll

Den tvåfaldiga Finlandiapristagaren Jukka Viikilä besöker Borgå stadsbibliotek

Författaren Jukka Viikilä besöker Borgå stadsbibliotek torsdagen den 24 november kl. 17.30.

Viikilä har skrivit två romaner och vunnit Finlandiapriset med dem båda, senast 2021 med verket Taivaallinen vastaanotto. Han intervjuas av Juhani Ihanus, författare och docent.

Under kvällens lopp diskuteras skrivande, litteraturpriser och det egna livet som material för skönlitteratur.  Samtidigt väntar vi med spänning på att få veta vem som vinner Finlandiapriset 2022, det avgörs i slutet av november.

Taivaallinen vastaanotto är en starkt självupplevd historia om en författare som är med om en öppen hjärtoperation.  Liksom romanens huvudperson Jan Holm, återhämtade sig också Viikilä från en hjärtoperation då han skrev romanen.

Det handlar trots det inte om egentlig autofiktion: det finns i romanen utrymme för olika karaktärer, synpunkter och stilarter.  Romanen har fått tack för sin fragmentariska och experimentella uppbyggnad och sina exceptionellt skarpa iakttagelser. 

Verket har en aforistisk stil och det är svårt att uppfatta en egentlig intrig i det.  Centrala teman är förgänglighet, sexualitet, skönhet och längtan efter ömhet samt ensamhet.

Jukka Viikilä är en författare och dramaturg från Helsingfors.  Hans debutverk Runoja publicerades 2008.  Debutromanen Akvarelleja Engelin kaupungista vann Finlandiapriset 2016.  Viikilä har också skrivit diktsamlingar och hörspel samt författat texter och skådespel.

Finlandiapriset för skönlitteratur är ett pris som Finlands bokstiftelse delar ut för en förtjänstfull finländsk roman. Det är ett av de mest kända litteraturprisen i Finland.  Priset är 30 000 euro och har delats ut sedan 1984. Förutom Jukka Viikilä har endast Olli Jalonen och Bo Carpelan vunnit priset två gånger.

Evenemanget är på finska, det är avgiftsfritt och öppet för alla. Evenemanget kan följas också på bibliotekets Facebook Live, där det kan ses i två veckor.