Hoppa till innehåll

Flyktingens stig erbjuder ungdomar jämlikhetsfostran och information om bakgrunden till flyktingskap

Jämlikhetsevenemanget Flyktingens stig, som är avsett för åttondeklassare i Borgå, ordnas den 10–13 oktober i WSOY-huset och ungdomslokalen Zentra.

Pakolaisnainen.

På Flyktingens stig bekantar eleverna sig med bakgrunder till flyktingskap och får diskutera samt förbättra sina kunskaper i frågor som gäller flyktingar. Evenemanget har ordnats länge i Borgå och är särskilt aktuellt på grund av flyktingsituationen i Europa.

– Det fostrande syftet med evenemanget är att behandla teman som jämlikhet och diskriminering samt öka förståelsen för människors erfarenheter. Förutom flyktingtemat funderar vi med de unga på hur fördomar kan inverka i vår vardag, berättar Mila Eriksson från ungdomstjänsterna.

– Vi strävar efter att diskutera hur det i Borgå reageras på flyktingfrågan och hur var och en kan hjälpa de flyktingar som kommer till vårt land. I Borgå har förutom olika sektorer också många frivilliga gjort ett värdefullt arbete för att hjälpa ukrainare.

– Förutom flyktingskap funderar vi tillsammans med ungdomarna på hur fördomar påverkar vardagen för oss alla, och hur man ska bemöta nya elever i skolan. I skolorna i Borgå finns för tillfället ungefär 30 ukrainare, så kontaktytan till flyktingskap är mycket närvarande, fortsätter Eriksson.

Det årliga evenemanget arrangeras i samarbete mellan Borgå stads ungdoms- och utbildningstjänster, medborgarinstitutet, invandrartjänsterna, Careeria samt finsk- och svenskspråkiga församlingarna i Borgå.

Två olika berättelser om flyktingskap

På Flyktingens stig hör eleverna två olika flyktingberättelser. Berättelserna framförs av en grupp som studerar finska vid medborgainstitutet. Guider på resan är studerande inom turismbranschen i Careeria. Evenemanget tar ungefär en timme. I slutet av stigen diskuteras olikheter och jämlikhet med anställda från församlingarna och ungdomstjänsterna.

– Syftet med jämlikhetsfostran är att behandla teman i anslutning till jämlikhet och diskriminering och att främja ömsesidig respekt mellan människor och en trygg atmosfär, berättar Tarja Hiltunen som är lärare för gruppen vid medborgarinstitutet.

– Flyktingens stig är en berörande erfarenhet både för de finskastuderande som skrivit berättelserna och för de åttondeklassare som deltar i evenemanget. De finskastuderande som är med som skådespelare får mod av projektet, och deras interaktionsförmåga och självförtroende ökar. Åttondeklassarna å sin sida får delta i en föreställning där de hör levnadshistorier som avviker från deras egen vardag, fortsätter Tarja Hiltunen.