Hoppa till innehåll

I Borgå öppnas en mottagningscentral för flyktingar från Ukraina

I Borgå öppnas 7.11.2022 en mottagningscentral för flyktingar från Ukraina. För verksamheten ansvarar Hemcare Oy. Centralen är en filial till mottagningscentralen i Lovisa. Mottagningen finns i Borgå stads lokaler på adressen Fredsgatan 14.

osakuva keltaisesta auringonkukasta tummansinisellä taustalla.

 – Mottagningscentralen ordnar boende, social- och hälsovårdstjänster och mottagningspenning, och ger handledning och råd för att stötta flyktingar som kommer till Borgå och Finland, berättar biträdande direktören för Hemcare Minna McLean.

Mottagningscentralen är öppen för klienter varje vardag klockan 9–11. Dessutom tar de anställda emot enligt överenskommelse med tidsbokning.

Det finns ingen inkvartering i mottagningen, utan de personer som kommer till Borgå bor i bostäder på olika håll i staden. Hemcare Oy sköter arrangemangen för flyktingarnas boende.

 – Samarbetet med Hemcare Oy har börjat bra, berömmer Borgå stads integrationschef Jenny Broberg. Vi har ett möte med mottagningscentralens biträdande chef och den ansvariga handledaren varje vecka och går igenom aktuella ärenden och händelser. Tillsammans försöker vi skapa bra och fungerande rutiner för att säkerställa att klienternas vardag och integration i Borgå ska komma igång så bra som möjligt.

Staden ordnar småbarnspedagogik och förberedande undervisning

Hemcare Oy har hyrt lokaler för mottagningscentralen av Borgå stad. Det är fråga om lokaler på andra våningen i den tidigare rådgivningen på Fredsgatan. Borgå stad ordnar till exempel småbarnspedagogik och förberedande undervisning.

 – Bildningssektorn förbereder sig på att grunda tilläggsgrupper inom småbarnspedagogik och förberedande undervisning inom den grundläggande utbildningen, och att skaffa tilläggslokaler för de nya ukrainarna, berättar Borgå stads bildningsdirektör Sari Gustafsson. Det kommer att bli svårt att hitta kompetent arbetskraft, om antalet ökar ytterligare. I början kan en del barn placeras i grupper som redan finns.

Ukrainarnas delaktighet i Borgå stöds i samarbete med föreningar, organisationer och församlingarna i Borgå. Till mottagningscentralens anslagstavla får man hämta information om evenemang och hobbyverksamhet som mottagningscentralens klienter är välkomna att delta i.

Mottagningscentralen har beredskap att betjäna 400 flyktingar från Ukraina. De ukrainare som bor i Borgå och som har använt tjänsterna hos Luona Oy:s mottagningscentral i Östra centrum börjar nu använda Hemcares tjänster.

I mottagningscentralen arbetar drygt 10 personer bland annat som handledare, socialhandledare, socialarbetare och sjukskötare.