Hoppa till innehåll

Novavax coronavirusvaccin är tillgängligt i Borgå från och med nästa vecka – vaccinet ska bokas i förväg

Novavax coronavirusvaccin, Nuvaxovid, är tillgängligt i Borgå från och med nästa vecka (vecka 10). Vaccinpreparatet ska bokas i förväg genom att ringa tidsbokningsnumret för coronavaccination 040 145 5000. Novavax vaccin kan inte bokas via den elektroniska tidsbokningen och ges inte vid walk in-vaccinationer.

Nuvaxovid-vaccinet rekommenderas för personer som inte kan ta mRNA- eller adenovirusvektorvaccin. Nuvaxovid innehåller inte levande virus som orsakar coronavirussjukdom. Vaccinpreparatet är proteinbaserat och ett alternativ för personer som inte vill ta mRNA- eller adenovirusvaccin, men som är beredda att ta ett vaccin.

– Det nya vaccinet kan enligt försäljningstillståndet endast ges till personer som har fyllt 18 år som första och andra vaccindos, säger servicechefen Heli Sjöblom.

– Borgå ansvarar för Novavax-vaccinationerna i hela östra Nyland, så vaccinet räcker inte nödvändigtvis genast till alla som vill ha det. Om efterfrågan är så stor att vi måste prioritera, har personer över 60 år och personer som hör till medicinska riskgrupper företräde, säger Sjöblom.

Vaccinationer för barn och unga under 18 år som haft coronavirussjukdomen

THL rekommenderar att barn och unga under 18 år som haft coronavirussjukdomen tar en dos coronavaccin 4–6 månader efter sjukdomen.

Om en person under 18 år får coronavirussjukdomen efter att ha fått en vaccindos, behöver hen enligt THL ingen andra vaccindos.

– Om en person under 18 år behöver en andra vaccindos exempelvis för ett vaccinationsintyg eller av något annat tvingande skäl, fattas beslutet lokalt, säger Heli Sjöblom.