Hoppa till innehåll

Nu är reglerna för specialfiskeområdet i Borgå å enhetliga

Områdesbegräsningarna för specialfiskeområdet i Borgå å har ändrats genom beslut av NTM-centralen. Området delas inte längre in i en södra och en norra del, utan samma regler gäller från stenbron till Svinö (Lotsudden) till Gamla bron nedanom domkyrkan.

Områdesbegräsningarna för specialfiskeområdet i Borgå å har ändrats genom beslut av NTM-centralen. Området delas inte längre in i en södra och en norra del, utan samma regler gäller från stenbron till Svinö (Lotsudden) till Gamla bron nedanom domkyrkan.

Hittills har gränsen mellan den södra och den norra delen gått nära det gamla vattenreningsverket i Uddas, och fiskebegränsningarna i de två områdena var olika. De enhetliga områdesbegränsningarna och fiskereglerna gäller till slutet av 2020.

– Förenhetligandet av specialfiskeområdet ger både fiskarna och fiskeövervakarna efterlängtade och klarare regler, säger Tage Lönnroth, som ansvarar för stadens fiskeområden.

Följande regler och begränsningar gäller för specialfiskeområdet i Borgå å:

• Mete tillåts utan avgift med ett spö, utan rulle och med naturliga beten (t.ex. mask).
• Med tillstånd får man antingen pilkfiska eller kastfiska med ett spö från stranden eller från en båt i rörelse eller för ankar. Man får även spinnfiska med ett spö från en båt.
• Fångstbegränsning: högst tre gösar per person och dygn och högst en öring eller lax per person och dygn.

Fiskarna måste också följa begränsningarna gällande fångstmått och fredningstider för olika arter. Information om dessa finns till exempel på Centralförbundets för Fiskerihushållning webbplats: www.ahven.net

Köp av fisketillstånd

För att fiska i specialfiskeområdet i Borgå å krävs ett specialfisketillstånd. Ett sådant kan köpas i nätbutiken för fisketillstånd på adressen: www.kalakortti.com

Fisketillstånd kan också beställas från stadens servicekontor Kompassen. Kompassens kundbetjäningsdisk på Krämartorget är stängd fram till slutet av maj, så ta kontakt per telefon eller e-post. Kompassen samlar in den information som behövs för fisketillståndet och skickar den till idrottsbyrån. Idrottsbyrån skickar fisketillstånden till kunden och fakturerar kunden.

Personer i åldern 18–64 år måste först betala statens fiskevårdsavgift innan de kan köpa ett fisketillstånd för Borgå stads vattenområden. Det kan göras på adressen eraluvat.fi, per telefon (020 69 2424) eller i en R-kiosk. Kvittot på den betalda fiskevårdsavgiften ska visas upp när man köper ett fisketillstånd av Borgå stad.

När man fiskar ska man ha med sig kvitton på både den betalda fiskevårdsavgiften och Borgå stads fisketillstånd.

Servicekontoret Kompassen:
mån–fre kl. 9–16
Tfn 020 69 2250
kompassi@porvoo.fi

Mer information:
Tage Lönnroth, chef för friluftsområden, idrottstjänsterna
tfn 0400 957 069
tage.lonnroth@porvoo.fi