Hoppa till innehåll

Nya coronarestriktioner och rekommendationer i Borgå 27.11.2020

Borgå stad inför nya restriktioner och rekommendationer med vilka man försöker hindra spridningen av coronaviruset i staden. Restriktionerna och rekommendationerna gäller 30.11-20.12.2020. Staden följer läget och reagerar vid behov, om det blir förändringar.

Borgå stad inför nya restriktioner och rekommendationer med vilka man försöker hindra spridningen av coronaviruset i staden. Restriktionerna och rekommendationerna gäller 30.11-20.12.2020. Staden följer läget och reagerar vid behov, om det blir förändringar.

– Vi alla upplever säkert att det försämrade coronaläget och de nya restriktionerna känns tråkiga och tunga. Det är ändå viktigt att vi alla förbinder oss att tillsammans iaktta restriktionerna, säkerhetsavstånden, hygienanvisningarna och att använda munskydd – så här lyckas kanske vi kanske vända läget mot det bättre inför julen. Vi klarar det här tillsammans, poängterar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

– Vi ska också komma ihåg att vi har många möjligheter att fortsätta hålla kontakt och upprätthålla hobbyer på ett tryggt sätt. Biblioteket har t.ex. flera digitala tjänster, man kan följa kultur mångsidigt på sidan Digitala kulturtjänster, och stadens webbplats har flera tips om virtuella fritidssysselsättningstjänster. I Borgå finns det också utmärkta möjligheter till uteliv, fortsätter Ujula.

Lokaler stängs och hobbyverksamhet tar paus

Staden stänger alla sina kundlokaler som är öppna för allmänheten, såsom bibliotek, kultur- och idrottslokaler med undantag av lokaler för nödvändiga tjänster och ärendehantering. Behandlingen av ärenden och tjänsterna fortsätter huvudsakligen digitalt och per telefon.

På biblioteken fortsätter avhämtningstjänster för reservationer och det är möjligt att beställa tid till kunddatorer för snabba ärenden eller för att sköta ärenden med myndigheter. Även ungdomslokalerna håller stängt men ungdomsarbetarna fortsätter sin verksamhet ute, i skolor och digitalt. Ungdomsarbetarna träffar barn och unga som är i behov av särskilt stöd på ett tryggt sätt enligt avtal också i inomhuslokaler. 

All hobbyverksamhet som staden ordnar avbryts i inomhuslokaler och hobbyverksamheten för personer över 20 år också utomhus. Hobbytiderna för personer över 20 år på utomhusplaner inställs.

Hobbyverksamheten för personer under 20 år kan fortsätta utomhus men bara med den egna träningsgruppen på tidigare beviljade tider. Tävlingar, matcher eller serieverksamhet ordnas inte. Nya tider beviljas inte.

Utomhusplanerna kan användas av stadens invånare när det inte ordnas hobbyverksamhet för barn och unga. Det blir mer övervakning på planerna. Omklädningsrummen och servicebyggnaderna hålls stängda. Skolornas idrottstimmar hålls utomhus och i skolans lokaler, inte i andra inomhusmotionslokaler.

Tränings- och tävlingsmöjligheter för tävlings- och toppidrotten tryggas för professionell idrott som bygger på serielicensavtal eller idrottsavtal enligt undervisnings- och kulturministeriets definition, landslagsverksamheten, Olympiska kommitténs stödidrottare och idrottare som undervisnings- och kulturministeriet har beviljat stipendium i samarbete med huvudstadsregionens Idrottsakademi.

– Vi rekommenderar starkt att också privata aktörer följer samma restriktioner, vädjar Jukka-Pekka Ujula.

Musikinstitutet och konstskolan går över till distansundervisning. Medborgarinstitutets lokaler stängs men en del av kurserna fortsätter med distansundervisning. Borgå Folkakademi har meddelat att de följer samma förfaringssätt.

Många bastjänster fortsätter, munskyddsrekommendationen utökas på arbetsplatserna

Största delen av social- och hälsovårdstjänsterna fortsätter tills vidare och beställda tider avbokas inte. Även småbarnspedagogiken, grundläggande undervisning och eftermiddagsklubbverksamheten fortsätter med iakttagande av hygien- och säkerhetsanvisningar samt rekommendationer att använda munskydd.

Staden rekommenderar att alla arbetsplatser där det även tillfälligt är möjligt övergår till distansarbete. Om distansarbete inte är möjligt, bör munskydd användas i alla arbetslokaler även om det är möjligt att hålla säkerhetsavstånd. På arbetsplatser borde man hålla lunchraster och kafferaster i turer.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har förbjudit alla allmänna tillställningar och sammankomster inom- och utomhus 30.11–18.12.2020, ändå så att ordnande av allmänna tillställningar och sammankomster för högst 10 personer är tillåtet under förutsättning att säkerheten i dem kan säkras med iakttagande av anvisningar som undervisnings- och kulturministeriet och THL har utfärdat. Av tillställningar i vilka högst 10 personer deltar borde ordnas endast de som är absolut nödvändiga, såsom lagstadgade bolagsstämmor och föreningarnas möten, och i dessa bör distansförbindelser utnyttjas alltid när det är möjligt.

Staden rekommenderar också att närkontakterna begränsas till den egna familjen eller närstående som kan jämföras med familjen. Övriga privata möten eller familjesammankomster rekommenderas inte. Minnesstunder kan arrangeras i små skala.

Coronaläget har försämrats snabbt också i Borgå

Coronaläget har försämrats snabbt i hela Nyland och antalet smittor och massexponeringar har stigit kraftigt också i Borgå. Nyland uppfyller nu kriterier för den allvarligaste fasen, dvs. spridningsfasen. Behovet av sjukhusvård och intensivvård har stigit oroväckande i Nyland, och även äldre åldersklasser börjar få smittor.

– Särskilt den kraftiga ökningen av massexponeringar ställer smittspårningskapaciteten på prov. I huvudstadsregionen har man redan sett hur dröjsmålen i spårningen av smittor och exponerade ökar då belastningen blir större. Detta leder å sin sida snabbt till att epidemin inte längre är under kontroll och smittorna ökar okontrollerat. Smittspårningskapaciteten har varit belastad också i Borgå denna vecka, berättar chefläkare Kati Liukko. 

– Borgåborna rör sig mycket mellan Borgå och huvudstadsregionen på grund av arbete, ärendehantering och hobbyer. Detta gäller också unga. En allt större del av smittorna och exponeringarna kommer utanför Borgå, annanstans i Nyland och särskilt från huvudstadsregionen. Därför är det viktigt att även Borgå gör coronarestriktionerna strängare, framhäver biträdande överläkare för smittsamma sjukdomar Jeff Westerlund. 

De nya restriktionerna och rekommendationerna bygger på regionförvaltningsverkets bestämmelser samt rekommendationer från statsrådet och Nylands regionala coronakoordinationsgrupp. Borgå koordinerar sin verksamhet också med åtgärder som städerna i huvudstadsregionen vidtar.

– Det är viktigt att kunna skydda riskgrupper för vilka epidemin är allra farligast. Vi strävar också enligt möjligheterna efter att lindra de negativa sociala och utbildningsmässiga effekter som restriktionerna har särskilt för barn, unga och andra specialgrupper, fortsätter social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen. 

Nya restriktioner och rekommendationer

Kompassen och kundtjänst

Stadens servicekontor Kompassen tar inte emot kunder. Kompassen betjänar dock vardagar klockan 9–16 på numret 020 692 250 och per e-post kompassi@porvoo.fi. Ärenden hos staden kan också skötas elektroniskt på adressen ePorvoo.fi

Under den tid servicekontoret Kompassen hålls stängt kan du på servicekontoret inte betala räkningar som staden skickat. Också fisketillstånden ska köpas på nätet, www.kalakortti.com.

Du kan ändå boka tid i Kompassen för att sköta nödvändiga ärenden. Att söka ändring i stadens beslut och att bekanta sig med dokument är sådana ärenden. Också dessa ärenden ska dock i första hand skötas elektroniskt.

Dokument som ska lämnas in till staden kan lämnas i Kompassens postlåda, Krämaretorget B.

Övriga kundserviceställen

Alla ärenden med staden sköts i första hand elektroniskt eller per telefon. Om nödvändigt, kan du separat komma överens om ett möte. Information om stadens tjänster och hur du får kontakt med staden finns på stadens webbplats www.borga.fi.

Biblioteket

Stadsbibliotekets och närbibliotekens lokaler är stängda för kunderna 30.11 – 20.12.

Du kan dock reservera material i Helle-nätbiblioteket. Reserveringarna kan avhämtas i stadsbiblioteket, närbiblioteken och bokbussen och materialet kan också returneras till dem, med undantag av Kerko bibliotek. Stadsbibliotekets returneringslucka hålls öppen. Lånetiderna förlängs till 20.12.

Förutom nätbiblioteket kan kunderna använda bibliotekets e-tjänster så som e-böcker, e-tidningar, musik och filmer. Också digitalt stöd kan fås på distans.

Kunderna har möjlighet att använda kunddatorer till nödvändiga snabba ärenden på nätet. För detta ska du boka tid i förväg hos bibliotekens kundtjänst: stadsbiblioteket tfn 019 520 2418, paakirjasto@porvoo.fi; Gammelbacka bibliotek tfn 040 197 7212 och Vårberga bibliotek tfn 019 520 2410.

Du kan följa bibliotekets evenemang, boktips och sagostunder på bibliotekets Facebook-sida.

Kulturtjänster

Stadens kultur- och utställningslokaler samt museer är stängda 30.11 – 20.12. Staden stänger också Konsthallen, Galleri Gamla Kaplansgården och J. L. Runebergs hem. Dessutom är Walter Runebergs skulptursamling stängd på vintrarna.

Också Borgå museums Holmska gården och Gamla rådhuset samt Konstfabriken och kulturhuset Grands kultursalar hålls stängda.

Kulturevenemangen och kulturens verkstäder ställs in fram till 20.12. Självständighetsdagens konsert kan följas som direktsändning 6.12 klockan 14 på stadens YouTube-kanal. Utlysning av julfreden spelas in på förhand och skickas ut på nätet på julafton 24.12.

Det är möjligt att njuta av mångsidig kultur också på distans. Utbudet är omfattande, och nya produktioner publiceras hela tiden. På sidan Digitala kulturtjänster finns olika konserter, sagostunder, pysselverkstäder och till exempel intervjuer med konstnärer.
Digitala kulturtjänster 

Grundläggande konstundervisning

Borgånejdens musikinstitut och Borgå konstskola övergår till distansundervisning.

Musiklekskolorna i daghemmen fortsätter. De övriga musiklekskolorna övergår till distansundervisning.

Eftermiddagsklubben Konstikas i Konstskolan fortsätter i smågrupper.

Staden rekommenderar också att privata anordnare av grundläggande konstundervisning övergår till distansundervisning för resten av terminen.

Medborgarinstitutet

Alla medborgarinstitutets kurser övergår till distansundervisning från 30.11 för resten av terminen. Om distansundervisningen inte är möjlig, avbryts kursen och den flyttas till en annan tidpunkt. Medborgarinstitutet informerar deltagarna separat. En del av föreläsningarna streamas.

Simhallen

Simhallen är stängd för alla användare 30.11 – 20.12.

Idrottssalar och idrottsplatser utomhus

Skolornas idrottssalar får användas endast av skolorna.

All hobbyverksamhet som staden ordnar inomhus avbryts, så som också hobbyverksamheten som ordnas utomhus för över 20-åriga. Träningsturerna för över 20-åringar på idrottsplatser utomhus inställs. Staden rekommenderar att privata aktörer följer samma begränsningar.

Hobbyverksamheten för under 20-åriga kan fortsätta utomhus men endast med den egna gruppen på turer som tidigare beviljats. Nya turer ges inte efter bokningssituationen 26.11. Tävlingar, matcher och serieverksamhet ordnas inte.

Idrottsplatserna utomhus, så som konstisen och de övriga isbanorna, kan utanför barns och ungas hobbyverksamhet användas av stadens invånare. Övervakningen på banorna ökas. Omklädningsrummen och servicebyggnaderna är stängda. Skolornas gymnastiklektioner ordnas utomhus och i skolornas egna lokaler, inte i övriga idrottssalar inomhus.

Friluftsområdena, så som näridrottsplatserna, friluftslederna och naturstigarna kan användas av alla, så som också konditionstrappan och motionsredskapen utomhus. Vinterbadplatsen i Kokon kan användas men omklädningsrummen är stängda. Friluftsstugorna är stängda.

Ungdomstjänster

Ungdomslokalerna är stängda 30.11-20.12. Ungdomsarbetarna fortsätter verksamheten utomhus, på skolorna och digitalt.  Dessutom träffar de vid behov barn och unga som är i behov av särskilt stöd på ett tryggt sätt också inomhus.

Rådgivnings- och handledningstjänsten Navigatorn för unga betjänar på distans och med tidsbeställning. Bandlokalerna är stängda.

Alla ungdomsarbetare kan kontaktas antingen per telefon, WhatsApp, e-post eller ungdomstjänsternas Instagramkonto.

Evenemang för unga ordnas digitalt på ungdomstjänsternas olika kanaler. 

Social- och hälsovårdstjänster

Social- och hälsovårdstjänsterna fortsätter tills vidare, och reserverade tider avbokas inte. 

Vid alla besök rekommenderas användning av ansiktsmask, och det rekommenderas att man kommer ensam. Till exempel på rådgivningen kan båda föräldrarna komma med på mottagningen men syskon ska helst inte följa med. 

Matsalen i Äppelbackens servicehus och servicerådgivningen Rodret stängs för utomstående 30.11 – 20.12.2020. Rodret betjänar per telefon och e-post vardagar klockan 9–15, tfn 040 676 1414 och ruori@porvoo.fi.

Övriga lokaler

Gammelbacka välfärdscenter, Alvarshörnan i Gammelbacka allaktivitetshus och Lundagården är stängda 30.11 – 20.12.2020.