Hoppa till innehåll

Nyhetshörnan Zuutisnurkkaus i ungdomslokalen Zentra på mediekunskapsveckan – prova på att göra en nyhetssändning

Andra veckan i februari (7.2–13.2) firas den nationella temaveckan för mediefostran med olika kampanjer, jippon och aktiviteter.

Under veckan ordnar Borgå stads ungdomstjänster program i ungdomslokalerna. Vi sätter oss in i mediernas betydelse i de ungas vardag och producerar medieinnehåll tillsammans med andra.

I ungdomslokalen Zentra ordnas onsdagen den 9 februari kl. 14–17 Zuutisnurkkaus för femteklassare och äldre, där man får prova på att göra nyhetssändningar kryddade med humor. Fritidsledare Janne Koskelainen är med!

Torsdagen den 10 februari kl. 14–16 ordnas i Zentra en ljuskonstverkstad för elever i årskurs 3–6. Deltagarna får bekanta sig med ljussättningens olika användningsändamål genom att använda olika lampor och ljus.

Säkerhet på webben diskuteras på en föräldrakväll på distans

På en föräldrakväll som ordnas på distans på mediekunskapsveckan diskuteras barns och ungas rätt till integritet och säkerhet på webben.

Rädda Barnen och Mannerheims Barnskyddsförbund ordnar under mediekunskapsveckan en föräldrakväll med temat sexuella trakasserier på webben, grooming och säkerhet på webben i allmänhet.

Under kvällen diskuteras också mediekompetens och färdigheter gällande digital säkerhet, vilka skyddar barnet och förstärker barnets välbefinnande och delaktighet i mediekulturen. Föreläsare är Pauliina Sillfors och Eveliina Karhu (Rädda Barnen) samt Paula Aalto (MLL).

Föräldrakvällen är avgiftsfri och öppen för alla, och den ordnas måndagen den 7 februari kl. 18–19.30. Anmälan på förhand på adressen: https://link.webropolsurveys.com/S/C279137BAC27BF64

Syftet med mediekunskapsveckan är att utveckla barns, ungas och vuxnas mediekompetens och att förbättra vuxnas färdigheter till mediefostran. Mediekunskapsveckan planeras och arrangeras i samarbete mellan flera olika aktörer, och den koordineras av Nationella audiovisuella institutet.