Hoppa till innehåll

Över 75-åriga kan få halkskydd under hembesök

75 år fyllda borgåbor är berättigade till avgiftsfria halkskydd för hälen. För att försäkra trygg användning av halkskydd, kommer de att individuellt anpassas för varje användare.

För att få tillgång till tjänsten, ta vänligen kontakt med Äppelbackens info och berätta ditt namn, telefonnummer och adress. En fysio- eller ergoterapeut kommer att ta kontakt med dig för att komma överens om en tid för hembesöket. Hembesök gös främst på torsdagar. Det är även möjligt att få halkskydd från Hälsoteamets vårdare ifall du besöker Näse hälsovårdscentral.

Tjänsten omfattar:

  • terapeuten hjälper att pröva ut ett passligt halkskydd
  • terapeuten informerar om förebyggandet av fallolyckor

Vänligen ta kontakt med Äppelbackens info må-fre kl. 9–15, tfn 040 183 3354.

Halkning är en av de vanligaste olyckorna som leder till sjukhusvistelse

Även Borgå stads trafiksäkerhetsarbetsgrupp oroar sig för tryggheten och välmåendet hos Borgåborna och även övriga som rör sig på området. Gruppen vill uppmuntra alla till att vara försiktiga när de rör sig till fots och med cykel.

– Halkning är en av de vanligaste olyckorna som leder till sjukhusvistelse. Detta syns som en statistisk ökning, särskilt från december till mars. En halkolycka kan verka ofarlig, men särskilt hos äldre människor leder dessa ofta till sjukhusbesök, säger trafiksäkerhetsarbetsgruppens ordförande Hanna Linna-Varis.

De bästa sätten att förhindra halkning och en fallolycka i halt väder är ett förutseende beteende och att undvika brådska.
– Utöver detta lönar det sig för fotgängare att investera i stadiga bredbottnade vinterskor med gott grepp. I särskilt halt väder är halkskydd som man trär över skon ett mycket bra alternativ, påminner Hanna Linna-Varis.