Hoppa till innehåll

På Borgå Navigatorn startar en ny Mot det som är viktigt -förändringscoachningsgrupp

Borgå Navigatorn ordnar en kostnadsfri grupp för unga i åldern 17–29, som önskar stöd för sitt välbefinnande.

Kaksi keskustelevaa henkilöä.

I förändringscoachningsgruppen “Mot det som är viktigt”, har man möjlighet att öka sin egen självkännedom, samt skapa mål för vardagen som passar en själv och samtidigt få kamratstöd.
Gruppen lämpar sig för unga som önskar förändring i sitt liv, stöd för att hantera vardagen, eller upplever ångest, stress eller nervositet.

Gruppen samlas i WSOY –huset på Borgå Navigatorn sex gånger, måndag kvällar kl. 16:30-18 med start den 26.9.2022. Det ryms åtta personer med i gruppen. Gruppträffarna ordnas på plats på Navigatorn.

– I förändringsgruppen “Mot det som är viktigt” har man möjlighet att öva på färdigheter som man önskar att man hade mer av i sin vardag. I gruppen stöder vi alla varandra för att komma närmare det vi önskar, berättar Jenna Junttila som är utvecklingskoordinator på Navigatorernas psykosociala stöd Onni. Junttila fungerar som delhandledare i gruppen.

– Gruppens verksamhet är planerad och anordnad så att den känns så trygg som möjligt för deltagarna. Gruppen är sluten, det vill säga vi låter inte in fler deltagare under kursens gång. Samma gäng fortsätter tills gruppen slutar, berättar grupphandledare och Navigatorskoordinator Leena Theslefff.

Grundar sig på ACT -coachningsprocess

Gruppen grundar sig på ACT-förändringscoachningsprocessen som är utvecklad i Navigatorerna. ACT-förändringsprocessen i sig grundar sig på kognitiva beteendeterapimetoder. I gruppen kan du tryggt behandla egna värden, öva på färdigheter för att stöda välbefinnande, samt skapa mål och ta små steg mot saker som är viktiga för just dig. Ett övergripande tema för gruppen är även att hantera svåra känslor och tankar. Vi strävar även efter ökad närvaro med hjälp av olika övningar.

– ACT kommer från orden acceptance and commitment therapy, det vill säga godkännande och engagemang. ACT –coachning är speciellt lämpad för unga som känner sig nervösa, är stressade, upplever sämre sinnestämning eller låg självkänsla, öppnar Jenna Junttila.

– Vi svarar gärna på frågor på plats på Navigatorn under öppethållningstiderna, eller så kan du skicka meddelande åt oss exempelvis på WhatsApp eller via e-post, så berättar vi gärna mera, uppmuntrar Leena Thesleff slutligen.

Gruppspråket är finska.