Hoppa till innehåll

Personalrapporten för år 2021 har blivit färdig – Arbetskraftsbehoven ökade och summan på utbetalda löner steg i Borgå stadsorganisation

Borgå stads personalrapport för år 2021 har blivit färdig. Året var redan det andra året som präglades av coronapandemin och det syntes som ökat personalbehov. Trots restriktioner, karantäner och exceptionella arrangemang i verksamheten försökte staden ordna tjänsterna för kommuninvånarna så omfattande och normalt som vanligt.

Antalet anställningsförhållanden på årets sista dag var 96 anställningsförhållanden mer än året innan. Samtidigt ökade också antalet årsverken, vilket innebär att antalet tjänstgöringsdagar under hela året steg och antalet arbetade dagar steg. Detta betyder att det under hela året har funnits mer arbetstagare och tjänsteinnehavare än året innan. Antalet anställda har ökat med visstidsanställningar medan ordinarie anställningsförhållanden samtidigt har minskat. Tillsättandetillstånd beviljades till 983 arbetsuppgifter.

– Ordinarie arbetsplatser har inte minskats. Det ökade antalet visstidsanställningar är ett tecken på att staden trots försök inte har kunnat rekrytera ordinarie anställda och kompetenta arbetstagare till lediga arbetsplatser. Arbetskraftsbristen som syns i hela kommunsektorn särskilt i omsorgstjänster och tjänster inom småbarnspedagogiken syns också i Borgå stads organisation, konstaterar personaldirektör Anu Kalliosaari.

Utmaningarna med tillgången på personal syntes särskilt som ökad andel övertidsarbete. Lönekostnaderna för utfört övertids- och tilläggsarbete har stigit med 66,4 % från året innan. Staden har premierat personalens förbundenhet och flexibilitet bl.a. genom att betala motivationstillägg och höjd inryckningspeng till dem som kommer till arbetet under sin lediga dag eller semester. När stadens ekonomiska resultat gjorde det möjligt premierade Borgå stad sin personal också för arbetet år 2020. Arbetstagarna fick välja mellan kultur- och motionssedlar för ett värde av 100 euro eller en extra ledig dag. Det etablerade distansarbetet har ökat behovet av e-tjänster också internt. Staden har främjat digitalisering genom att flera ansökningar som görs till personalförvaltningen samt diskussionsmallar för den närmaste chefen och den anställde har gjorts om så, att de är elektroniska.

Antalet hälsorelaterade frånvarodagar i kalenderdagar hos stadens anställda har stigit med 2885 kalenderdagar, dvs. med nästan 6 % från år 2020. De ökade sjukfrånvarodagarna föranleds inte direkt av coronapandemin eftersom andningsorganens sjukdomar utgjorde bara 5 % av alla sjukledigheter. Däremot syns belastningen som den utdragna pandemin har orsakat också som sjukledigheter av vilka 32 % berodde på psykiska störningar.

– Man måste alltid förhålla sig allvarlig till ökade sjukledigheter men samtidigt måste man ändå märka att det snarare är fråga om att sjukledigheterna har återgått till en sedvanligare nivå. Förra året 2020 minskade antalet sjukledigheter eftersom minskade sociala kontakter, nedstängningar, restriktioner och ändrad hygienpraxis minskade effektivt alla lättsmittande sjukdomar, berättar personaldirektör Anu Kalliosaari.

Stadsstyrelsen behandlar personalrapporten vid sitt möte 4.4.2022.