Hoppa till innehåll

Rekommendation för att undvika coronasmitta i hobbyverksamhet

Coronavirussmittorna har ökat snabbt också i Borgå och under de senaste dagarna har flera massexponeringar skett.

Coronavirussmittorna har ökat snabbt också i Borgå och under de senaste dagarna har flera massexponeringar skett.

– Det har konstaterats betydligt fler smittor och exponeringar i oktober än tidigare under hösten. Tyvärr verkar epidemiläget förvärras i staden, berättar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Stadens ledningsgrupp samlades den 15 oktober och beslutade om rekommendationer för att förebygga coronavirussmittor. Staden rekommenderar att ansiktsskydd i fortsättningen används också vid publikevenemang med över 20 personer både inomhus och utomhus. Föräldrar bör också använda ansiktsskydd när de rör sig i småbarnspedagogikens lokaler, till exempel när de för och hämtar barnen.

Staden rekommenderar dessutom att man i Borgå tillämpar HNS nya rekommendation för hobbyverksamhet från och med måndagen den 19 oktober.

– Vi vädjar ändå att rekommendationen följs till mån av möjlighet redan under inkommande veckoslut. De som ordnar kultur- och idrottsevenemang för över 50 personer behöver överväga om tillställningarna är nödvändiga eller om de kunde inhiberas för att undvika eventuella massexponeringar, understryker stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Den nya rekommendationen för hobbyverksamhet gäller idrottsföreningar, kurser vid medborgar- och arbetarinstitut, konstläroanstalter (t.ex. dans-, teater-, musik- och bildkonstläroanstalter), grupphobbyer (t.ex. scoutverksamhet, orkester- och körverksamhet). Alla över 15 år som deltar i en hobbyverksamhet uppmanas att bära ansiktsskydd, i enlighet med den åldersgräns THL rekommenderar. Rekommenderad gruppstorlek för hobbyer i grupp är under 20 personer och dessutom ges övriga anvisningar för verksamheten.

Det rekommenderas att stora kultur- och idrottsevenemang, såsom utställningar, konserter, idrottsturneringar, inte arrangeras. Om ett dylikt evenemang anses vara absolut motiverat, bör det totala deltagarantalet vara under 50 personer och evenemanget ordnas utan publik.  Om det ändå kommer publik till platsen, kan arrangören i mån av möjlighet på förhand meddela att deltagarna ska använda ansiktsskydd.

– Det är viktigt att komma ihåg att man endast deltar i hobbyer om man är frisk. Man ska vara helt symptomfri och inte ha ens lindriga symptom, understryker Ann-Sofie Silvennoinen.

– Vi följer noga med hur coronaläget utvecklas i området och andra myndigheters rekommendationer. Vi informerar vid behov dagligen om nya rekommendationer, berättar Jukka-Pekka Ujula.

Borgå stad har redan tidigare rekommenderat:

  • distansarbete
  • begränsa privata tillställningar till 20 personer
  • ansiktsskydd används i kollektivtrafiken, offentliga lokaler inomhus och på publikevenemang
  • ansiktsskydd används inom ungdomsarbetet samt i Linnankosken lukio, Borgå gymnasium, Haaga-Helia, Careeria, Practicum, Laurea samt Borgå folkakademi/Akan
    studerandes evenemang på fritiden bantas ner
  • alla Borgåbor använder Coronablinkern
  • föreningarna har fått anvisningar samlingar och att ordna evenemang