Hoppa till innehåll

Rekommendationen att använda munskydd upphör för elever i årskurs 1–4 från 7 mars

Det konstateras fortfarande coronasmittor i Borgå varje dag, även om situationen i till exempel skolor och småbarnspedagogik har lugnat sig en aning. Den här veckan (v. 9) hade fram till fredagen konstaterats 390 smittfall som fastställts i laboratorium. Incidenstalet för smittfall som konstaterats under de två föregående veckorna är 1906.

Stadens ledningsgrupp konstaterade på sitt möte fredagen den 4 mars att rekommendationen att använda munskydd upphör för elever i årskurs 1–4 från måndagen den 7 mars. Beslutet gäller också förskoleelever i de enheter som rekommendationen har gällt, och elever i årskurs 1–4 som deltar i hobbyverksamhet i Borgånejdens musikinstitut, Borgå konstskola eller skolornas hobbyklubbar.
Rekommendationen att använda munskydd gäller fortfarande övriga årskurser i den grundläggande utbildningen, sammansatta klasser för årskurs 4–5 samt anställda i skolor och småbarnspedagogik.
– Vi ser över situationen för användningen av munskydd varje vecka. Man får fortfarande använda munskydd, och det erbjuds munskydd i skolorna. Det är fortfarande skäl att komma ihåg god handhygien och att man inte får komma till skola eller småbarnspedagogik om man har symptom, konstaterar bildningsdirektör Sari Gustafsson.
I samband med kommunsektorns kollektivavtalsförhandlingar har arbetstagarsidan meddelat om övertidsförbud och förbud att byta arbetsskift, vilket kan orsaka personalbrist särskilt inom småbarnspedagogiken och leda till inskränkta öppettider nästa vecka.
– Om det uppstår en sådan situation, informeras vårdnadshavarna separat, säger Gustafsson.