Hoppa till innehåll

Rekommendationen om ansiktsmask gäller också Borgå – staden bereder utdelning av masker

Institutet för hälsa och välfärd (THL) gav den 13 augusti en rekommendation om ansiktsmask med anledning av coronaviruset. Rekommendationen gäller också Borgå. Enligt rekommendationen kan de regionala myndigheterna för smittsamma sjukdomar inom sitt område utfärda egna kompletterande eller mer begränsade rekommendationer som grundar sig på deras egen riskbedömning.

THL rekommenderar att du använder mask när du

  • använder kollektivtrafik, där det är svårt att undvika närkontakt
  • är på väg för att testa dig för corona, eller av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet medan du väntar på testresultatet
  • återvänder till Finland från ett riskområde och tar dig från inreseplatsen, t.ex. flygplatsen, till karantänen, samt om du under karantänen av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet.

Ansiktsmask kan fortfarande användas även i andra situationer, om det är omöjligt att hålla säkerhetsavstånd. Enligt THL:s rekommendation lämpar sig ansiktsmasker inte för barn. Masken kan användas enligt anvisningarna från 15 års ålder.

–Användning av ansiktsmask kräver noggrannhet för att förhindra att en smutsig mask medför smittorisk. Masken ska alltid hanteras med rena händer. Det är skäl att Borgåborna t.ex. på THL:s webbplats tar noggrant del av anvisningar hur man använder masken, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Mer information om utdelning av masker ges på måndag

Enligt statsrådets principbeslut ska var och en skaffa masken själv och svara för kostnader för den men kommunerna ser till att de som befinner sig i allra sårbaraste ställning får masker gratis i områden där rekommendationen gäller.

Borgå stad påbörjar nästa vecka utdelningen av masker till mindre bemedlade Borgåbor samt till stadens personal enligt rekommendationen. Stadens anställda har redan från våren skyddat sig med ansiktsmasker när arbetsuppgifterna har förutsatt det. I och med rekommendationen om masker delas det ut masker till stadens anställda i ett allt större omfång. Om utdelningen av masker informeras mera på måndag den 17 augusti.

– Staden har i någon mån masker på lager men har också beställt dem mer, berättar Silvennoinen.

– Coronaläget i Borgå är än så länge lugn även om staden ligger nära huvudstadsregionen. Under de 2 senaste veckorna har man konstaterat bara 5 nya coronasmittor i Borgå. Alla smittor har kommit från utlandet, fortsätter ansvariga läkaren för smittsamma sjukdomar Jeff Westerlund.

Det viktigaste är att komma ihåg handtvätt, säkerhetsavstånden och övriga hygienanvisningar

–Var och en av oss ansvarar för att coronasmittor kan förebyggas. Att använda ansiktsmasker räcker inte utan det allra viktigaste fortfarande är att komma ihåg att sörja för handtvätt, säkerhetsavstånden och andra hygienanvisningar. När man är sjuk får man inte gå till arbetsplatsen, skolan eller daghemmet, poängterar Ann-Sofie Silvennoinen.

Minneslista:

• Om du har symptom på luftvägsinfektion, såsom snuva, hosta, halsont, muskelvärk eller feber eller om du har ont i magen och/eller diarré ska du stanna hemma och ringa hälsovårdscentralens rådgivningstelefon.
• Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål.
• Använd handsprit i butiker och restauranger – det finns gott om den.
• Håll ett säkerhetsavstånd till alla som inte bor i samma hushåll.
• Påminn också andra om säkerhetsavstånden.
• Använd masken när det är omöjligt att beakta säkerhetsavstånden, t.ex. i kollektivtrafiken.