Hoppa till innehåll

Rekommendationerna om munskydd i skolor och läroanstalter slopas efter höstlovet

Borgå stads ledningsgrupp beslutade fredagen den 15 oktober att den allmänna rekommendationen om munskydd i grundskolor och läroanstalter slopas fr.o.m. den 25 oktober, m.a.o. samma dag som skolornas höstlov slutar.

Borgå stads ledningsgrupp beslutade fredagen den 15 oktober att den allmänna rekommendationen om munskydd i grundskolor och läroanstalter slopas fr.o.m. den 25 oktober, m.a.o. samma dag som skolornas höstlov slutar.

 Bakgrunden till beslutet är de nya rekommendationerna och anvisningarna som undervisnings- och kulturministeriet (UKM) och THL har utfärdat. Huvudstadsregionens koordinationsgrupp för corona har fattat ett liknande beslut.

 Skyldigheten att undervisningspersonalen och annan personal i småbarnspedagogiken och skolorna använder munskydd slopas också.

– Det är ändå bra att minnas att coronaviruset ännu finns bland oss. Och även om rekommendationen upphör rekommenderar vi starkt fortfarande att använda munskydd i skolor och läroanstalter i situationer där det finns mycket folk inomhus och svårt att hålla avstånd. Detta rekommenderas extra mycket om personen inte har fullt vaccinationsskydd. Genom att använda munskydd skyddar vi andra och oss själva, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Det är fortfarande möjligt och tillåtet att använda munskydd i skolor och läroanstalter och munskydd erbjuds till alla. Man måste fortfarande sörja för god handhygien. 

– Om antalet smittor plötsligt börjar öka i en enskild läroanstalt eller skola kan det vara motiverat att rekommendera användning av munskydd tills läget blir lugnare, konstaterar bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Att ta vaccin är nu särskilt viktigt

Coronavaccinationerna fortsätter på Näse hälsostation (Askolins väg 1). Vaccinationer ges med tidsbeställning eller som walk in-vaccinationer. För närvarande har 66,8 procent av Borgåborna tagit den andra vaccindosen mot coronaviruset. Av 16-19-åriga unga har 80,8 procent tagit den första vaccindosen och 68,0 procent den andra. 

– Det är riktigt fint att unga har tagit den första coronavirusvaccinationen och det är viktigt att de också tar den andra dosen.  När rekommendationen om munskyddet slopas i skolor och läroanstalter vore det bra att vaccinationstäckningen bland unga är så stor som möjligt, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Följande walk in-vaccinationsdagar:

  • lördagen den 16 oktober klockan 9–15
  • onsdagen den 27 oktober klockan 16–19.30
  • lördagen den 30 oktober klockan 9–15