Hoppa till innehåll

Restriktioner för sammankomster och användningen av lokaler som RFV meddelat fortsätter i Borgå de närmaste veckorna

Regionförvaltningsverket i Södra Finland (RFV) har fattat beslut enligt vilka de restriktioner för sammankomster och användningen av kundlokaler fortsätter i Borgå de närmaste veckorna.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland (RFV) har fattat beslut enligt vilka de restriktioner för sammankomster och användningen av kundlokaler fortsätter i Borgå de närmaste veckorna.

Bestämmelsen om allmänna tillställningar och allmänna sammankomster gäller t.o.m. den 14 april. Alla allmänna tillställningar och allmänna sammankomster med över sex personer är fortfarande förbjudna. Regionsförvaltningsverket rekommenderar dessutom starkt att undvika alla fysiska sammankomster som man inte måste ordna samt att noggrant följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisning om säkerhetsavstånden och hygienpraxis.

RFV har också fortsatt giltigheten av beslutet om begränsningen av närkontakter (lagen om smittsamma sjukdomar, 58 d §) så, att beslutet gäller t.o.m. den 14 april. Beslutet gäller privata och offentliga aktörers inomhuslokaler som används för samtidig vistelse av över 10 kunder eller deltagare. Beslutet gäller också avgränsade utomhuslokaler som används samtidigt av över 50 kunder eller deltagare. 

Användningen av lokaler ska ordnas så, att närkontakter mellan kunder och personer som deltar i verksamheten samt sällskap faktiskt kan undvikas. Närkontakt betyder en fysisk kontakt eller vistelse ansikte mot ansikte eller i samma utrymme på ett avstånd under två meter i över 15 minuter. Aktörerna ska göra en skriftlig plan på hur de förhindrar närkontakterna mellan allmänheten och kunderna. Om verksamheten inte kan ordnas så som lagen förutsätter, får lokaler inte användas. Beslutet tillämpas inte på läroanstalternas verksamhet, småbarnspedagogik, professionell sport och verksamhet som hör till privat- eller familjelivet.

RFV har också fortsatt giltigheten av beslutet som gäller nedstängningen av kundlokaler för över 10 personer så, att beslutet gäller t.o.m. den 28 mars (lagen om smittsamma sjukdomar, 58 g §). Beslutet gäller i omfattande utsträckning både privata sektorns lokaler, bl.a. lagsport, gruppidrott, motionssalar, danslokaler och allmänna utrymmen i köpcentrumen.

Inomhuslokaler får enligt regionförvaltningsverket ändå användas, om högst tio kunder eller deltagare vistas samtidigt i dem. I utomhuslokaler är respektive gräns för kundantalet femtio. Lokaler får dessutom användas för ledd hobbyverksamhet för barn födda år 2008 eller senare. Beslutet om nedstängningen av lokaler gäller inte professionell sport och inte heller verksamhet i privat- eller familjelivet.

Om aktören inte begränsar användningen av lokaler till högst dessa personantal, ska lokalerna stängas ned. I användningen av lokaler måste man alltid beakta de i lagen om smittsamma sjukdomar angivna nya förpliktelserna som gäller hälsosäkra arrangemang och anvisningar till kunderna. Om det inte är möjligt att sörja för hälsosäkerheten, får lokalen inte användas.