Hoppa till innehåll

Samarbetsförhandlingarna i Borgå började

Borgå stads samarbetsförhandlingar började fredagen den 3 april med samarbetskommitténs möte. Vid mötet gick man igenom arbetsgivarens preciserade förhandlingsförslag och beslutade om hur man ska informera om förhandlingarna. 

Det exceptionella läget som coronaviruset har orsakat uppskattas försvaga stadens ekonomi åtminstone med cirka 15–20 miljoner euro under detta år. Detta motsvarar intäkterna från cirka två procentenheter av kommunalskattesatsen. 

– Stadsstyrelsen har beslutat att stadens ekonomi kommer att anpassas på flera olika sätt under det pågående året på grund av det exceptionella läget. Samarbetsförhandlingarna är en av de flera åtgärderna för balanseringen av ekonomin, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Nu utreder staden bl.a. möjligheter till strukturella utgiftsbesparingar, ökade inkomster, nedskärningar och uppskov av investeringar, höjning av kommunalskattesatsen och upptagning av nytt lån. Till fullmäktige bereds senast i maj–juni 2020 ett förslag om ändringar i budgeten 2020 som gäller ekonomi och verksamhet.

Eventuella permitteringar ska inte gälla en del av personalen

Med personalarrangemang som görs med hjälp av samarbetsförfarandet strävar staden efter en kostnadsbesparing på 3–5 miljoner euro år 2020. Arbetsgivaren föreslog redan i kallelsen till samarbetsförhandlingar att möjlighet till permittering av hela stadens personal utreds under förhandlingarna med undantag av social- och hälsovårdssektorn, Räddningsverket i Östra Nyland och personalen i verksamheter som direkt stöder dessa. Eventuella permitteringar skulle kunna gälla cirka 1600–1800 personer. 

I första hand kunde permitteras de anställda vars arbete har minskat eller tillfälligt avbrutits på grund av coronavirusläget. Permitteringen av dessa personer uppskattas pågå ända tills att hindren för arbetet har bortfallit. Dessutom kunde permitteras också stadens övriga personal eftersom arbetsgivarens förutsättningar att erbjuda arbete har minskat på ekonomiska grunder. Permitteringen av dessa personer uppskattas vara högst två veckor. 

Arbetsgivaren preciserade sitt förhandlingsförslag vid samarbetskommitténs möte. Eventuella permitteringar ska inte heller gälla personalen i de stängda inrättningarna inom kultur- och fritidstjänster vars löneutbetalning upphör för minst 14 dygn på grund av en exceptionell orsak som är oberoende av arbetsgivaren.  

– Vi önskar också att företrädarna för arbetstagarna i förhandlingarna kommer med egna alternativa förslag med vilka vi kan minska personalkostnader både i år och också permanent, poängterar personaldirektör Anu Kalliosaari. 
Lägesbilden med coronaviruset förändras snabbt i och med att pandemin fortsätter, och därför preciseras målen ännu under förhandlingarna.  

Förhandlingarna slutar sannolikt i slutet av april

I förhandlingarna konstaterade man också att när samarbetsförhandlingarna har börjat strävar man efter att nya arbetstagare eller tjänsteinnehavare inte anställs till vakanta arbetsuppgifter. Först ska man utreda om arbetsuppgifterna kan fördelas så, att ingen ny person behövs. Om en ny arbetstagare behövs, kan rekryteringen inledas först efter att ett tillsättandetillstånd har beviljats. 

Dessutom avtalade man att information om förhandlingarna ges aktivt till hela personalen, förtroendevalda och lokala medier alltid efter att samarbetskommittén har haft ett möte.

Samarbetsförhandlingarna uppskattas ta från tre till sex veckor. Efter att förhandlingarna har slutat sänds förhandlingsresultatet till stadsstyrelsen för behandling och stadsstyrelsen beslutar om eventuella fortsatta åtgärder.

Samarbetskommittén håller sina följande möten onsdagen den 8 april, onsdagen den 15 april (preliminärt) och tisdagen den 21 april. 

Deltagandena i samarbetsförhandlingar

Samarbetsförhandlingar förs av stadens samarbetskommitté vars medlemmar är 

  • stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula
  • biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz
  • bildningsdirektör Sari Gustafsson
  • social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen
  • FOSU:s huvudförtroendemän Paula Pulkkinen och Tomi Jormanainen
  • JHL:s huvudförtroendeman Sune Forss
  • Jytys huvudförtroendeman Jarmo Veijalainen
  • Supers huvudförtroendeman Maarit Muuronen
  • Tehys huvudförtroendeman Minna Sorvisto

Som inbjudna sakkunniga närvarar direktören för centralen för förvaltningstjänster Marith Kullström, räddningsdirektör Peter Johansson, verkställande direktör för affärsverket Borgå vatten Elina Antila, verkställande direktör för affärsverket Borgå lokalservice Annika Malms-Tepponen och verkställande direktör för affärsverket Kungsvägens arbetshälsa Heidi Räihä. Samarbetskommitténs föredragande och sekreterare är personaldirektör Anu Kalliosaari och som teknisk sekreterare närvarar Agneta Wedenberg.