Hoppa till innehåll

Spel för Borgåbor i alla åldrar under den nationella spelveckan den 7–13 november

Nationella spelveckan, som arrangeras under andra veckan i november, är en temavecka för spelfostran som startades på initiativ av biblioteken. Målet är att skapa en positiv spelkultur och minska fördomar mot spel och spelare.

Pelikonsoli.

Verksamhet under spelveckan arrangeras i Borgå av stadens ungdoms-, biblioteks- och kulturtjänster med samarbetspartner. Verksamheten är avgiftsfri.

Spelveckan på biblioteket


Under spelveckan har huvudbiblioteket framme gamla spelkonsoler och andra spel, bl.a. bordsishockey. Under veckan ordnas bland annat en kvalturnering i brädspelet Battle Sheep som en del av de östnyländska bibliotekens gemensamma turnering. Vinnaren av kvalturneringen i Borgå kan delta i slutturneringen i Kervo bibliotek 12.11.

På lördagen presenterar barnbiblioteket virtuell verklighet samt miniatyrspelet Middle Earth som utspelar sig i J.R.R. Tolkiens värld.

Spel- och animemusikkonsert i digitalt format
Som del av stadens program för kulturfostran Kultis erbjuder kulturtjänsterna till elever i åk 9 i Borgå en digital konsertupplevelse med orkestern Game Music Collective.
Orkestern består av unga yrkesmusiker som vill vara vägvisare i att spela musik som framförs i spelen och vara i främsta ledet för det nya fenomenet i populärkulturen.
I konserten som spelats in på Konstfabriken får vi höra musik från både anime- och spelmusikens värld. Konserten visas i skolorna 7–11 november.
Konserten visas också i stadens ungdomslokaler den 11 november kl. 18 i samarbete med ungdomstjänsterna.

Spelveckan firas också i ungdomslokalerna


Ungdomslokalerna har ett stort utbud av bräd-, kort- och konsolspel att spela ensam, tillsammans med kompisar eller med hela familjen.
På måndag 7.11 har ungdomslokalerna en bräd- och kortspelsdag. Då sitter man tillsammans vid bordet och spelar. Kom och spela gamla klassiker eller testa nyheter.

På onsdag 9.11 kan du prova på virtuell verklighet. Alla tre ungdomslokaler har skaffat VR-glas. Kom och testa till exempel BeatSaber och JobSimulator.

I dag är det allt populärare att spela och att bli professionell spelare. För vårdnadshavare ordnar ungdomstjänsterna ett live stream där man diskuterar bl.a. e-sport och vårdnadshavarnas stöd för dem som vill spela. Streamet ordnas torsdagen 10.11.på ungdomstjänsternas YouTube-kanal.