Hoppa till innehåll

Staden strävar efter att garantera intern kollektivtrafik i Borgå

Borgå Trafik har meddelat att bolaget drar in många turer och linjer i den interna kollektivtrafiken i Borgå redan i början av juni. Borgå stad och Närings-, trafik- och miljöcentralen strävar efter att snabbt köpa ersättande trafik för sommaren och för nästa vinter.

Linja-auto.

– Lokaltrafiken har i många år fungerat på marknadens villkor, vilket har för staden varit funktionellt en ändamålsenlig och förmånlig lösning. Vi kommer att föreslå en överskridning av budgeten i år för att garantera att trafiken fortsätter utan avbrott i huvudsak med liknande tidtabeller som i somras och förra vintern. Kostnaderna för staden är stora, men samtidigt får staden en möjlighet att påverka utvecklingen av kollektivtrafiken på ett nytt sätt, säger kommunteknikchef Kari Hällström.

– Till en början torde trafiken alltså fortsätta nästan som tidigare men vi börjar i snabb takt också planera lösningar på lång sikt, vilka möjliggör en fungerande kollektivtrafik i Borgå även i fortsättningen. Vid planeringen utreds också stadsbornas tankar om kollektivtrafiken. I strategin som utarbetas som bäst förbinder staden sig att utveckla den interna kollektivtrafiken, betonar Hällström.

Staden informerar genast då ärendet har beretts för beslutsfattande.