Hoppa till innehåll

Stadens ekonomi får en vitamininjektion av staten, egna anpassningsåtgärder är nu av central betydelse

Stadens mycket svaga ekonomiska utsikter kommer i år att få en vitamininjektion tack vare ett stödpaket till kommunerna som ingår i regeringens tilläggsbudget. Enligt de första uppskattningarna kommer Borgås andel av stödet att vara cirka 14–16 miljoner euro.

Stadens mycket svaga ekonomiska utsikter kommer i år att få en vitamininjektion tack vare ett stödpaket till kommunerna som ingår i regeringens tilläggsbudget. Enligt de första uppskattningarna kommer Borgås andel av stödet att vara cirka 14–16 miljoner euro.

– Beloppet på det statliga stödet är en positiv överraskning jämfört med ramförhandlingarna, då man uppskattade att Borgå skulle få högst 10 miljoner euro. Nu är stadens egna anpassningsåtgärder av central betydelse, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

– Utsikterna för nästa år är ändå fortfarande svaga, och sammanräknat har stadens ekonomi ett tydligt underskott åren 2020 och 2021. Dessutom kommer specialsjukvården på grund av corona att medföra märkbara tilläggskostnader som ännu inte finns med i uppskattningarna. 

Underskottet år 2021 är cirka 12–13 miljoner euro trots anpassning

Stadsfullmäktige behandlar programmet för hållbar ekonomi den 11 juni.

Utkastet till stadens program för hållbar ekonomi har efter stadsstyrelsens beslut också uppdaterats med en uppskattning av beloppet på statligt stöd. Stadens ekonomi verkar i år ha överskott och nästa år ett underskott på cirka 12–13 miljoner euro, om alla åtgärder i programmet för hållbar ekonomi vidtas.

– Ekonomin går alltså starkt på minus även om man skulle skära ned nästa års utgifter med cirka 4 miljoner euro och höja skatter med motsvarande summa. Med ett övervägt minskande av rekryteringar kan staden dessutom få besparingar uppskattningsvis på cirka 2 miljoner euro, sammanfattar finansdirektör Henrik Rainio.

– Staden tillsätter fortfarande årligen hundratals lediga arbetsuppgifter även om avsikten är att finna besparingar genom att 50–60 arbetsuppgifter lämnas permanent vakanta före utgången av år 2022, berättar personaldirektör Anu Kalliosaari.

– Utan anpassningsåtgärder kommer stadens ekonomi att nästa år ha ett underskott på cirka 23 miljoner euro och utöver detta blir det tilläggskostnader för specialsjukvården som orsakas av corona, konstaterar Henrik Rainio

Programmet för hållbar ekonomi inleder budgetberedningen 2021

Beredningen av stadens budget för år 2021 inleds när fullmäktige har godkänt programmet för hållbar ekonomi. I budgetberedningen beaktar man åtgärder som föreslagits för år 2021 och beredningen av åtgärder som kräver en bredare planering och separata beslut påbörjas omedelbart.

– Programmet för hållbar ekonomi är en riktlinje och ett rättesnöre av fullmäktige som ska få ekonomin på en hållbar grund under de närmaste åren. Världen förändras ändå hela tiden och propositioner om t.ex. social- och hälsovårdsreformen ska komma under den närmaste tiden, så staden måste i varje fall se över sina beslut, konstaterar Ujula.