Hoppa till innehåll

Stadsfullmäktiges beslut 31.8.2022

Porvoon kaupungin tunnus.

Anhållan om befrielse från förtroendeuppdrag

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt konstatera Charlotta Savins förtroendeuppdrag som vice ordförande i social- och hälsovårdsnämnden avslutat p.g.a. att hon har förlorat valbarheten. Stadsfullmäktige valde Gia Mellin-Kranck som en ny vice ordförande till nämnden.

Budgetändringar i budgeten för år 2022

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt att stadsutvecklingsnämnden beviljas ett extra anslag på 800 000 euro i investeringsdelen i budgeten för år 2022 för anskaffning av fast egendom.

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt att kommuntekniken beviljas ett tilläggsanslag på sammanlagt 400 000 euro i budgeten för år 2022 för anskaffning av bussturer.

Uppföljningsrapport om ekonomi och verksamhet 2/2022

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt anteckna rapporten om ekonomi och verksamhet 2/2022 för kännedom.

Uppföljningsrapport om ekonomi och verksamhet 2/2022 visar att stadens verksamhet huvudsakligen håller på att genomföras i enlighet med budgeten. Till följd av coronan och den ökade inflationen är det sannolikt att sektorernas budgetanslag behöver höjas under slutet av året.

Verksamhetsutgifterna har stigit under årets två första kvartal. Stadens verksamhetsutgifter ökade med sammanlagt cirka 7,5 miljoner euro jämfört med respektive tidsperiod i fjol. Verksamhetsutgifterna var totalt cirka 207,0 miljoner euro, vilket innebär att utgifternas tillväxttakt var 3,8 procent.

De influtna verksamhetsintäkterna har varit totalt cirka 52,2 miljoner euro, medan de i januari-juni förra året var cirka 48,7 miljoner euro.

Ända till utgången av juni har staden fått totalt cirka 166,2 miljoner euro i skatteinkomster. Av detta är andelen kommunalskatt cirka 120,1 miljoner euro, andelen samfundsskatt 44,3 miljoner euro och andelen fastighetsskatt cirka 1,8 miljoner euro. Uppskattningen av hur mycket kommunalskatten inbringar under hela året har sjunkit, eftersom kommunerna i juli blev föremål för en negativ skatterättelse. Intäkterna av stadens samfundsskatt har däremot överstigit uppskattningarna.

Till staden har det fram till juni redovisats cirka 32,9 miljoner euro i statsandelar. Det förutses inga stora förändringar i 2022 års statsandelsinkomster under året.

Årsbidraget var efter årets andra kvartal cirka 44,3 miljoner euro och räkenskapsperiodens resultat cirka 32,5 miljoner euro. I budgeten är årsbidraget cirka 35,9 miljoner euro och räkenskapsperiodens resultat cirka 11,4 miljoner euro. Beträffande den ekonomiska utvecklingen under årets andra hälft verkar utvecklingen oviss, men i detta skede ter sig årsbidraget och resultatet i budgeten alltjämt realistiska.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsfullmäktige enhälligt enligt beslutsförslagen.