Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsen behandlar utredningen om lägercentralsverksamhet

Virvik erbjuder goda möjligheter att utveckla ett mångsidigt läger- och kurscentrum för verksamhet året om samt inkvarterings- och restaurangtjänster för turister och företag i enlighet med principerna för hållbar utveckling. Övik, däremot, lämpar sig bättre som ett havsnära rekreationsområde med mångsidiga tjänster och hobbymöjligheter för stadens invånare, framgår det av den tilläggsutredning om lägercentralsverksamhet som nyligen färdigställts i Borgå.

Virvik erbjuder goda möjligheter att utveckla ett mångsidigt läger- och kurscentrum för verksamhet året om samt inkvarterings- och restaurangtjänster för turister och företag i enlighet med principerna för hållbar utveckling. Övik, däremot, lämpar sig bättre som ett havsnära rekreationsområde med mångsidiga tjänster och hobbymöjligheter för stadens invånare, framgår det av den tilläggsutredning om lägercentralsverksamhet som nyligen färdigställts i Borgå.

Utredningen, som gjorts enligt uppdrag av stadsstyrelsen, granskar verksamhetsmöjligheterna för ett läger- och kurscenter i Övik eller Virvik ur affärsverksamhetens och ekonomins synvinkel. Utredningen har gjorts av Tiina Reijonen, som har mångsidig erfarenhet av att utveckla turism och affärsverksamhet. I arbetet har medverkat en multiprofessionell arbetsgrupp bestående av Borgå stads experter inom stadsutveckling, lokalitetsförvaltning, turism och ungdomstjänster samt en företrädare för den finska församlingen i Borgå.  

Stadsstyrelsen behandlar utredningen vid sitt möte den 1 juni. Stadsdirektören konstaterar i sitt förslag att utkastet till program för hållbar ekonomi i Borgå stad inte innehåller några betydande egna investeringar eller andra ekonomiska tilläggssatsningar på läger- eller kurscentralsverksamhet. Beredningen av ett läger- och kurscentrum bör fortsätta med beaktande av de begränsningar som programmet för hållbar ekonomi ställer.  

Stadsdirektören föreslår att staden inte bygger ett nytt kurs- och lägercenter i Övik utan i stället köper tjänster från en utomstående tjänsteproducent eller alternativt iståndsätter Virvik och Skeppars för läger- och smågruppsverksamhet.  Byggnaderna i Övik är i dåligt skick och lider av problem med inomhusluften. Staden kan riva dem och i fortsättningen reservera området för allmän rekreation. 

Virvik – en ny stark attraktionsfaktor för turismen  

– Med min långvariga erfarenhet av turism- och inkvarteringsverksamhet rekommenderar jag starkt att Virvik väljs till utvecklingsobjekt för läger- och kurscentralsverksamhet och turism, om ett nytt lägercenter byggs. Virvik möjliggör en ökning av lägerverksamheten året om, ett mångsidigare affärskoncept och en ekonomiskt lönsam och mera omfattande företagsverksamhet.  Virvik kan utvecklas till en ny och stark attraktionsfaktor för turismen i Borgå stad, både på den inhemska och den utländska marknaden, konstaterar Tiina Reijonen. 

Virviks styrka ligger i dess stora naturområde och långa badstrand samt de befintliga tjänsterna, såsom bl.a. banorna för golf och frisbeegolf. Det är ett stort område som lämpar sig för många olika gruppers samtidiga användning. Området kan locka även nya målgrupper, till exempel företag och organisationer i huvudstadsregionen samt inhemska och ryska, tyska och kinesiska turister – utan att glömma stadens och församlingarnas lägerverksamhet samt regionens föreningar, företag och deras evenemang.  

Även kalkylerna om kostnader och avkastning talar för flyttning av läger- och kurscentralsverksamheten till Virvik. Kostnaderna för en renovering av lokalerna i Virvik är 1,3 miljoner euro, medan kostnaderna för att bygga ett nytt kurs- och lägercenter i Övik är 4,4 miljoner euro. Årsavkastningen per bäddplats skulle vara högre i Virvik, även om inkvarteringskapaciteten skulle vara något mindre än i Övik. 

– Det är nästan omöjligt att hitta en utomstående partner som är beredd att både investera i och driva ett nytt läger- och kurscenter.  Inom inkvarteringssektorn i Finland är fastighetens ägare och byggherre ytterst sällan densamma som den som driver den operativa verksamheten.  Byggandet av ett nytt läger- och kurscentrum skulle alltså återstå för Borgå stad att sköta, konstaterar Tina Reijonen.  

– Om man beslutar sig för att bygga ett nytt läger- och kurscentrum, lönar det sig dock att hyra ut det till en utomstående aktör med en skälig hyra som möjliggör affärsverksamhet. Med tanke på transparens och öppenhet är det bra att ordna en öppen konkurrensutsättning för att hitta en optimal och långvarig samarbetspartner, betonar Reijonen. 

Övik som ett havsnära rekreationsområde för invånarna 

Den största utmaningen med Övik är dess begränsade area och närhet till bebyggelse samt att de omgivande skogarna inte står till förfogande för läger- och kurscentrets kunder.  På grund av att tomten är liten och begränsad, kan bara en eller högst två grupper samtidigt använda området. Möjligheterna till mångsidig och lönsam affärsverksamhet är små och det är svårt att hitta en utomstående aktör.  

Det skulle vara mycket svårt att få lägercentralsverksamheten att bli lönsam i Övik också som stadens egen verksamhet, och det är sannolikt att staden också i fortsättningen blir tvungen att täcka förluster i verksamheten med ca 150 000 –200 000 euro per år. 

– Däremot kan Övik fungera som ett havsnära rekreationsområde med mångsidiga hobbymöjligheter för invånarna i Borgå. De befintliga byggnaderna kan ersättas t.ex. med en bastu, en kiosk och ett grilltak samt möjlighet till olika utomhusaktiviteter, såsom hyrning av kajaker, SUP-brädor eller roddbåtar samt en lekplats eller fotbollsplan.