Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 11.1.2021

Förhandsröstningsställen och -tider i kommunalvalet 2021

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt återemittera ärendet för ny beredning.

Ändringsarbeten i stadsbiblioteket i Borgå

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna projektplan för stadsbiblioteket.

Lagen om allmänna bibliotek trädde i kraft i början av år 2017, och i lagen fastställs två nya huvudsakliga uppgifter som påverkar bibliotekens verksamhet och lokaler. Biblioteket ska erbjuda lokaler för lärande, fritidsintressen, arbete och medborgarverksamhet och främja en samhällelig och kulturell dialog.

Stadsbibliotekets nuvarande lokaler har planerats utgående från traditionella bibliotekstjänster. I dag förväntas också annat av bibliotek: de är platser för inhämtning av information samt informations- och materialdelning, men också för socialt umgänge och verksamhet. I biblioteken ordnas olika evenemang och i dem kan man också studera, arbeta på distans, vistas eller träffa vänner. Många bibliotek ordnar också populära verkstäder.

Barn och unga är en stor och viktig kundgrupp. Cirka hälften av lånen är material för barn och unga. Biblioteket samarbetar aktivt med skolor och daghem, och barn, unga och familjer besöker biblioteket ofta också på fritiden. I dag vill kunderna besöka biblioteket flexibelt. Biblioteken har svarat på detta behov med meröppna bibliotek. Också i stadsbiblioteket i Borgå finns ett tydligt behov av ett självbetjäningsområde, som kunderna kan besöka utanför öppettider, till exempel på veckosluten.

Bibliotekets lokaler förnyas med hänsyn till tillgängligheten så att borgåbor i alla åldrar kan aktivt och mångsidigare använda lokalerna och att det är möjligt att i lokalerna ordna flera evenemang.

I behovsutredningen för biblioteket hördes invånarna och ställdes mål för förbättring av tjänsterna. Målen ställdes i följande prioritetsordning:

  1. Mera rum för barn och unga
  2. Rum för vistelse och evenemang
  3. Ett självbetjäningsområde
  4. Tysta rum och utrymme för grupparbete
  5. Förnyelse av servicedisken
  6. Renovering av caféet eller byggande av ett nytt café
  7. Förnyelse av logistikområdet
  8. Övriga renoveringsbehov

Målet för projektplaneringen var att uppfylla dessa mål med så små ändringar i lokalerna och konstruktionerna som möjligt. Verksamheterna har grupperats och disponerats på nytt, och tyngdpunkten låg på flytt, gruppering och ändringar av utrustning och möbler. Dessa ändringar kan lätt ändras och de anpassar sig också till kommande ändringar av verksamheten och behoven.

De viktigaste ändringarna enligt projektplanen:

  • På grund av utrymmesbrist flyttas avdelningarna för barn och unga till andra våningen, där de får ett större enhetligt rum med egna utrymmen för båda. På ungdomsavdelningen kan ordnas verkstäder.
  • En direkt, tillgänglig ingång till barnavdelningen byggs på östra sidan av biblioteket. Barnavdelningen får också en ny toalett och ett nytt skötrum.
  • Facklitteraturen flyttas till första våningen på barn- och ungdomsavdelningens plats. Samtidigt ändras personalens arbetsrum till ett litet mötes-/grupparbetsrum och lagret till en separat läsesal.
  • Lokalerna i anslutning till caféet i första våningen ändras till ett meröppet bibliotek och kan användas också då det övriga biblioteket är stängt.
  • Huvudsalen får utrymme och teknik för evenemang och uppträdanden, och vid östra väggen placeras ett arbetsrum med fyra arbetsbord.
  • Personalens arbetsrum placeras i huvudsak i andra våningen, och dess effektivitet och funktionalitet förbättras.
  • Tekniska system uppdateras så att de svarar på dagens krav.

Kostnadsförslaget för ändringarna som föreslås i projektplanen är 560 000 euro för strukturella och tekniska system och 140 000 euro för ändringar och kompletteringar av möbler och utrustning. Ändringsarbetena kan påbörjas i juni 2021. Arbetet görs ett område i sänder och anpassas till bibliotekets verksamhet så att avbrott och störningar i tjänsterna är få små som möjligt.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen