Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 22.3.2021

Östra Nylands regionala tillgänglighets- och framkomlighetsprogram för åren 2021–2025

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt sända Östra Nylands regionala tillgänglighets- och framkomlighetsprogram för åren 2021–2025 till organen för utlåtande. Utlåtanden begärs senast 30.4.2021.

Östra Nylands regionala tillgänglighets- och framkomlighetsprogram bereddes av företrädare för kommunernas äldre- och handikappråd samt för kommunernas olika sektorer och resultatenheter från Askola, Borgå, Lappträsk, Lovisa och Sibbo. Östra Nylands regionala tillgänglighets- och framkomlighetsprogram har som vision att kommunerna i östra Nyland erbjuder sina invånare en så tillgänglig livsmiljö och framkomliga tjänster som möjligt.

Totalentreprenad som gäller saneringen av gårdsområden i Månskensstigens daghem och Huhtisen koulu

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt välja Unisport Infra Oy till entreprenör i saneringen av gårdsområden i Månskensstigens daghem och Huhtisen koulu mot ett pris på 677 500 euro (moms 0 %). Ett separat avtal om upphandlingen ingås. Avtalet träder i kraft först efter att båda avtalsparter har bekräftat det med sin underskrift.

Borgå stads lokalitetsledning har konkurrensutsatt totalentreprenaden som gäller saneringen av gårdsområden i Månskensstigens daghem och Huhtisen koulu. Entreprenören för byggarbeten är huvudentreprenör och den som enligt lagstiftningen i huvudsak genomför byggprojektet. En nationell upphandlingsannons publicerades i HILMA och på stadens webbplats.

Urvalsgrunden var anbudens totalekonomiska fördelaktighet, där prisets viktning var 100 %. Kvaliteten har beaktats med minimikrav på anbudsgivaren och anbudsgivarens personal. Kraven skulle uppfyllas för att ett anbud kunde lämnas.

Inom utsatt tid lämnades sex anbud. Det totalekonomiskt fördelaktigaste anbudet lämnades av Unisport Infra Oy.

Utlåtanden om besvären över detaljplanen

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt ge Helsingfors förvaltningsdomstol utlåtanden om besvären som gäller besluten om godkännande av detaljplanen för Borgå Energi.

Borgå stad har från Helsingfors förvaltningsdomstol mottagit tre begäranden om utlåtande, av vilka var och en gäller separata besvär över beslutet om godkännande av detaljplanen för Borgå Energi. I besvären hänvisar fastighetsägarna och invånarna i området t.ex. till brister i konsekvensbedömning i detaljplanens beredningsskede och förfaranden med deltagande samt till att ett myndighetsutlåtande som ansågs vara viktigt inte i tillräcklig mån har beaktats. Dessutom anser ändringssökandena att höga byggnader som detaljplanen tillåter orsakar skadliga skugg- och andra verkningar i området. Ändringssökandena visar också i större utsträckning sitt missnöje med beredningen av detaljplanen och den slutliga planlösningen.

I sina utlåtanden framför staden systematiskt med motiveringar hur förfarandet med deltagande i upprättandet av en detaljplan om vilket det föreskrivs i markanvändnings- och bygglagen och i markanvändnings- och byggförordningen har beaktats och kraven på innehållet har uppfyllts, och att det inte finns förutsättningar för upphävande av detaljplanen enligt laglighetsgrunden som är kännetecknande för kommunalbesvär. I utlåtandena framförs det också enstaka ställningstaganden till påståenden som kommer fram i besvären. Som sin slutsats hänvisar staden till detaljplanebeslutets och beredningsfasens lagenlighet och konstaterar att besvären bör förkastas som ogrundade. Utlåtanden som framförs finns som bilaga till detta beslutsförslag.

Johan Söderberg, Matti Valasti, Roope Lenkkeri ja Henrik Rainio deltog inte i behandlingen av ärendet. Olli Ojanperä var sekreterare i stället för Roope Lenkkeri.

Anna-Stiina Lundqvist lämnade en protokollsanteckning i vilken Jari Oksanen, Nina Uski ja Anne Korhonen instämde: ”Katsomme valitusten sisällöt hyvin perustelluiksi. Kaavan mahdollistama rakennusmassa ja korkeus on kohtuuttoman suuri ympäristöönsä nähden. Viisikerroksiset rakennukset luovat pohjoisen omakotitaloihin ja etelässä suojeltuun kulttuurirakennukseen (Porvoon Energian talo) nähden liiallisen korkeuskontrastin ja muodostuvat kaupunkikuvassa liian hallitseviksi elementeiksi. Asianosaisia on prosessin aikana kyllä kuultu, mutta kaupungin lausunnot eivät tuo riittävällä tavoin esille, kuinka kuuntelun tuloksia olisi käytännössä huomioitu prosessin aikana. Kaavan käsittelyprosessin aikana Porvoon museon lausuntoa ei ole esitetty päättäjille vasta kuin erillisellä pyynnöllä. Museon lausunto on myös korvattu prosessin aikana poikkeuksellisesti kaavaan positiivisesti suhtautuvalla Museoviraston lausunnolla, mikä on ollut omiaan herättämään epäluottamusta kaavatyön läpinäkyvyydestä. Museovirastolla ei lausuntoa antaessa ole ollut tietoa Porvoon Museon aiemmasta lausunnosta. Emme koe asiallisina kaupungin lausunnossaan esiin nostamia spekulaatioita valituksen antajien todellisista motivaatioista. On selvää, että kaavoitus kiinnostaa kaikkein eniten niitä kaupunkilaisia, joiden asuinpaikan lähistölle muutokset kohdistuvat. Se, että tämä lähellä asuminen poistaisi kaupungin mielestä automaattisesti uskottavuutta valituksen asiallisilta menettely- ja muilta vaatimuksilta ei vastaa avoimen ja osallistavan viranomaistoiminnan periaatteita.”

Förhandsröstningsställen och -tider, kommunalvalet 2021

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt återremittera ärendet för ny beredning.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen.