Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 31.8.2020

Kapitalisering av planeringsprojektbolaget för östra banförbindelsen

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt meddela sitt intresse till kommunikationsministeriet om bildande av ett banprojektbolag samt finansiering av projektbolaget i enlighet med statens beslut om sträckningen för den nya banan preliminärt med högst 10 miljoner euro.

Borgå stads yttre villkor för deltagandet är att möjligheterna till att skapa en närtågsförbindelse mellan Helsingfors och Borgå utreds och att utgångspunkten för planeringen av projektbolaget är att närtågstrafiken görs möjlig på sträckan Borgå–Helsingfors.

Stadsstyrelsen i Borgå konstaterade att det ändamålsenligaste alternativet för Borgå enligt utredningarna är den s.k. Östbanan via Borgå och Kouvola. Borgå deltar enligt motsvarande principer också i bildandet av ett projektbolag för den s.k. Östra strandbanan, om staten bestämmer sig för linjealternativet Borgå–Lovisa–Kotka. Stadsstyrelsen konstaterade ytterligare att Borgå stad är redo att närmare förhandla om finansieringsandelar när besluten om bansträckan har fattats och det finns kännedom om vilka parter som deltar i kapitaliseringen av planeringsprojektbolaget. Det egentliga beslutet om deltagande i projektbolaget fattas av stadsfullmäktige. 

Daghemmet skogsstjärnan, godkännande av kostnadsberäkning i anbudsskedet och inledande av arbetet

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna kostnadsförslaget för entreprenadskedet och beslutade vidare att byggarbetena i daghemmet Skogsstjärnan inleds.
Projektplanen för daghemmet godkändes i stadsstyrelsen 13.5.2019 och utkastskedets planer 20.4.2020. I samband med att utkastskedets planer godkändes framförde man ett krav på att projektets lönsamhet ska vidareutvecklas. Projektets kostnader har minskat betydligt jämfört med de tidigare skedena.

Daghemmet kommer att ha 10 grupper vars lokaler ligger i två våningar. Lokalerna har grupperats och gången ordnats så att mitt i byggnaden finns en skyddad innergård varifrån gången till grupprummen sker. I nedre våningen finns lokaler för fyra grupper, ett kök med matsal, personalrum och en sal. På grund av lösningarna i salen och matsalen är det möjligt att lokalerna används också för annat än daghemmets verksamhet. I övre våningen finns lokaler för sex grupper och förvaltningslokalerna.

Grupprummen för barnen fungerar parvis och är likadana. Med detta har man strävat efter tydlighet och rationellt byggande. Fastighetens ventilationsmaskinrum ligger på vinden. Daghemmet omfattar 2 641 brm², dvs. är 38 brm² större än i utkastplanen.

I projektet iakttas samma principer för sunda hus som i andra projekt under den senaste tiden. Stommen och vattentaksarbetena utförs under väderskydd, objektets garantitid är 5 år och en separat övervakare för sunda hus övervakar bl.a. torrläggning av betong, städningsnivå och upplagring av byggnadsmaterial.

Enligt entreprenaddokumenten blir daghemmet färdigt 26.11.2021 och kan tas i bruk 31.12.2021, om byggnadsarbetena kan inledas under september 2020.
Enligt den nu upprättade kostnadsberäkningen bör man reservera totalt 9,8 miljoner euro i ekonomiplanen för åren 2018–2022. Enligt den aktuella kostnadsberäkningen är hyran för daghemmet cirka 583 000 €/år, dvs. cirka 2 430 €/kalkylmässig vårdplats/år. Hyran för det nya daghemmet omfattar kapitalhyran på grund av investeringsarbetet, underhållskostnaderna för fastigheten samt långsiktigt planerade underhållsreparationer för fastigheten.

Val av en byggnadsentreprenör för daghemmet Skogsstjärnan 

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt välja Rakennusliike Kalevi Suntio Oy till byggnadsentreprenör för daghemmet Skogsstjärnan mot ett pris på 5 945 000 euro. Inom utsatt tid erhölls fyra anbud. Anbud lämnades av Lapin Teollisuusrakennus Oy, Oy Rakennuspartio, Rakennusliike Kalevi Suntio Oy och Rakennus Future Oy. Det totalekonomiskt förmånligaste anbudet lämnades av Rakennusliike Kalevi Suntio Oy.

Utlåtande om Nylands skogsprogram 2020–2021

Ärendet togs bort från föredragningslistan. 

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen