Hoppa till innehåll

Strategienkäten: Borgå är en vacker, fridfull och trygg stad

Borgå är en vacker, fridfull, trygg, lagom stor, trivsam och idyllisk boende- och livsmiljö, framgår det av den enkät som gjordes till grund för stadens strategiarbete. Enkäten i oktober besvarades fullständigt av 634 personer. Delar av enkäten besvarades av 978 personer. Enkäten genomfördes i samarbete mellan konsultbyrån MDI och stadens sakkunniga.

Borgå är en vacker, fridfull, trygg, lagom stor, trivsam och idyllisk boende- och livsmiljö, framgår det av den enkät som gjordes till grund för stadens strategiarbete. Enkäten i oktober besvarades fullständigt av 634 personer. Delar av enkäten besvarades av 978 personer. Enkäten genomfördes i samarbete mellan konsultbyrån MDI och stadens sakkunniga.

Som miljö för företagande beskrivs staden som mångsidig, potentiell, möjlighetsskapande, utmanande och säsongsbetonad.

– Borgås viktigaste styrka och särdrag ligger i stadens historia och det unika Gamla stan. Respondenterna sätter också värde på stadens skönhet. Staden har ett bra läge nära huvudstadsregionen och flygplatsen, men ändå är staden fridfull, beskriver Iina Tunkkari, en expert vid MDI.

– Övriga styrkor som lyfts fram är en stark och genuin tvåspråkighet, lagom storlek på staden, högklassiga restauranger och bra image. Respondenterna ger Borgå ett gott allmänt vitsord. Över 70 procent av respondenterna ger Borgå minst skolvitsordet 8, fortsätter Tunkkari.

Den populäraste hemstaden är spetstemat som staden bäst lyckats med

Den nuvarande stadsstrategin har fyra spetsteman: den populäraste hemstaden, bäst även i vardagen, stadsliv och föregångare i klimatarbetet. Den populäraste hemstaden är temat som staden bäst har lyckats med. Sämst har man lyckats med spetstemat stadsliv.

Respondenterna ombads också bedöma betydelsen av den nuvarande stadsstrategins mål under de närmaste fyra åren. Som viktigaste mål betraktades en trygg, välmående och jämlik stad för invånare, ett trivsamt, levande och dragningskraftigt stadscentrum samt en enkel och smidig vardag. Stadens personal betonar också betydelsen av målet om en hållbar vardag.  

– Som mål som saknas i den nuvarande stadsstrategin lyfter respondenterna fram utveckling av trafiken, bl.a. kollektivtrafiken, en tågförbindelse, gång och cykling, leder för lätt trafik och promenadcentrum. Också klimatarbetet betonas i svaren från såväl invånare som personal och förtroendevalda. Det behövs fler klimatåtgärder och vid sidan av dem vill man också lyfta fram tryggandet av naturens mångfald, berättar Iina Tunkkari. 

Invånarna betonar också utveckling av hela Borgå, hänsyn till barn och unga samt mångsidiga boendelösningar.  I svaren nämns bl.a. landsbygdens och byarnas perspektiv, hobbyplatsernas skick, stödjande av barnfamiljers och ungas välbefinnande, trygga uppväxt- och inlärningsmiljöer, boendelösningar som ökar de äldres delaktighet samt ett trivsamt och särpräglat byggnadsbestånd.

I svaren från stadens personal och förtroendevalda lyfts också fram stadens arbetsgivarroll, förbättrande av organisationens interna verksamhet samt personalens välbefinnande och stadens rykte som arbetsgivare.

Fullmäktige bearbetar en ny stadsstrategi i en workshop

Som de viktigaste förändringstrenderna som påverkar beredningen av stadsstrategin lyfter respondenterna fram välfärdsområdesreformen, utmaningarna i anslutning till hållbarheten i stadens ekonomi samt en åldrande befolkning och förändringar i befolkningsstrukturen.

Stadsstyrelsen godkände i slutet av september en tids- och arbetsplan för beredningen av stadsstrategin. I oktober genomfördes en invånar- och personalenkät som bakgrund till strategiarbetet. Det nya stadsfullmäktige sammanträder i början av november i en workshop för att dryfta prioriteringarna i det strategiska arbetet. Meningen är att fullmäktige godkänner uppdateringen av strategin senast i slutet av maj.