Hoppa till innehåll

Svenskspråkiga utbildningssektionens beslut 8.12.2020

Svenska Vårberga skola i Kantelehuset har liksom finska Kevätkummun koulu fler elever än skolan är byggd för. Skolorna klarar sig i nuvarande utrymmen ännu läsåret 2021-22, men bildningsnämndens svenskspråkiga utbildningssektion har utrett alternativ för att minska elevantalet i skolan från och med hösten 2022.

Svenska utbildningstjänsterna har tagit fram förslag på hur Vårberga skolas elevupptagningsområde kunde minska och presenterade dessa alternativ på tisdag. Sektionen uppfattade dock att det inte finns sådana förändringar att göra i elevupptagningsområdet som man kan godkänna och förbättrar skolans utrymmesfråga. Därmed beslöt sektionen att fortsätta utredningsarbetet.

Sektionens beslut:

Sektionen ger i uppdrag till utbildningsdirektören i samarbete med lokalitetsledningen att hitta lösningar för tilläggsutrymmen för Vårberga skola. Vårberga skolas, Kevätkummun koulus och förskolornas behovs ska beaktas i utredningen. Utredningen ska bli klar i februari 2021. Ärendet justerades direkt och ges bildningsnämnden för kännedom.

På samma möte kunde sektionen godkänna svenska utbildningstjänsternas årliga utvärderingsrapport. På grund av Corona-pandemin under våren 2020, kunde vissa delar av kvalitetsplanen inte fullföljas, men däremot finns det i rapporten för läsåret 2019-20 resultat utvärderingar hur distansperioden utföll.

Sektionen antecknade för kännedom hur projektplaneringen för Hindhår bildningscenter framskrider. Projektplanen fortsätter nu med utgångspunkten att den tilläggsbyggnad som behövs omfattar endast gymnastiksal.

Föredragningslistan finns i sin helhet på stadens hemsida. Besluten i enlighet med föredragning, förutom ärendet med Vårberga skola samt ett tillägg i ärendet om utvärderingsrapporten, där beslutet lyder: Sektionen ger svenska utbildningstjänsterna i uppdrag att fortsätta analysera resultaten för att kunna besluta om vilka åtgärder rapporten leder till och hämtar dessa åtgärder till sektionen under våren 2021.