Hoppa till innehåll

Utveckling av Ågatan som cykelgata – utkastet till gatuplan presenteras onsdagen 15.9.2021

Förbättrandet av trafikarrangemangen på Ågatan fortsätter. Utkastet till gatuplan för utveckling av Ågatan som en cykelgata mellan Mannerheimgatan-Alexandersgatan är färdigt och en presentationstillställning om planen ordnas för allmänheten. 

Förbättrandet av trafikarrangemangen på Ågatan fortsätter. Utkastet till gatuplan för utveckling av Ågatan som en cykelgata mellan Mannerheimgatan-Alexandersgatan är färdigt och en presentationstillställning om planen ordnas för allmänheten. 

Planen att ändra gatan till cykelgata betyder att man gör ändringar i ytkonstruktionerna som stöder cyklistens ställning i trafiken och även möjliggör biltrafik och parkering.  Från presentationstillställningen önskas ännu synpunkter för att utveckla det gemensamma stadsrummet på bästa sätt. 
 
År 2020 utvecklades regleringarna på Ågatan genom ett försök med cykelfält, i vilket Ågatans körbana delades upp i tre delar i enlighet med s.k. bylösningar. Vid kanterna anvisades cykelfält och i mitten ett fält för motorfordon. Försöket har fortsatt år 2021. 
 
Ågatan är en central del av cykeltrafikens nät i Borgå och en viktig rutt i riktning söder-norr på östra sidan av ån. I detaljplanen anvisas Ågatan som gata som främst är avsedd för gång- och cykeltrafik. 
 
Ändringsarbetena är möjliga att förverkligas år 2022. Transport- och kommunikationsverket Traficom har beviljat 100 898 euro i statsbidrag för planeringen och genomförandet av projektet. 
 

Bekanta dig med planen och delta i presentationstillställningen 

Utkastet till gatuplan är offentligt framlagt 15.9–24.9.2021 på stadens webbplats https://www.borga.fi/aktuella-gatu-och-parkplaner-1 och på servicekontoret Kompassen. Utgående från utkastet och presentationstillställningens resultat görs ett förslag, som innan det godkänns läggs fram offentligt i två veckors tid. 
 
Borgå stad ordnar ett informationsmöte på webben för företagare, invånare och alla som är intresserade onsdagen 15.9.2021 klockan 17 - 19. På mötet presenteras Ågatans detaljplan, trafiklösningar och utkastet till gatuplan. Publiken kan ställa frågor under tillställningen.  
Anvisningarna om deltagande finns på stadens webbplats på adressen https://www.borga.fi/aktuella-gatu-och-parkplaner-1 senast fredagen 10.9.2021. Mötet ordnas på finska. Frågor kan ställas både på finska och på svenska. 

Korrigering klockan 14.50: Ingen förhandsanmälning.