Hoppa till innehåll

Vårdnadshavare har möjlighet att delta i behandlingen av skolhälsoenkätens resultat på ett Teams-möte som är öppet för alla

I år sätter man sig i Borgå särskilt eftertryckligt in i Borgås resultat av den riksomfattande skolhälsoenkäten som offentliggjordes hösten 2021.

I år sätter man sig i Borgå särskilt eftertryckligt in i Borgås resultat av den riksomfattande skolhälsoenkäten som offentliggjordes hösten 2021.
Rektorerna i skolorna i Borgå och utbildningsledningen har i början av år 2022 behandlat resultaten tillsammans med en forskare från Institutet för hälsa och välfärd (THL) som svarade för enkäten.
Kommunvisa resultat (årskurser 1–9) behandlas därnäst torsdagen den 3 mars 2022 kl. 18 på ett Teams-möte som är öppet för alla. Mötet hålls huvudsakligen på finska men man kan också ställa frågor på svenska.

Mötet ordnas av Porvoon vanhempainyhdistykset ry Föräldraföreningar i Borgå rf (POFF) tillsammans med Borgå stads utbildningstjänster.

– Barns och ungas välmående är först och främst sådant som förenar hemmen och skolor, berättar utbildningsdirektörerna Jari Kettunen och Rikard Lindström.

Resultaten av den riksomfattande skolhälsoenkäten berättar i omfattande grad om välmåendet hos en viss åldersgrupp. Resultaten berättar inte bara om barnens erfarenhet om skolvardagen utan också om deras delaktighet och vänskapsförhållanden, vardagsrutinernas betydelse för välmåendet och känslan om eget hälsotillstånd.

– Vi i föräldraföreningarna är verkligen glada över möjligheten att kunna behandla de kommunvisa resultaten tillsammans med hemmen och vi har länge önskat denna möjlighet. Bara genom att dela uppgifter och att vidare diskutera hemma kan vi bära ansvaret tillsammans, berättar ordföranden för POFF Marika Salomaa.

– Välmåendet har redan länge varit ett aktuellt tema i skolan men nu träder det ännu mer fram. Trots allt det arbete som utförs i skolan är saken just som POFF säger, med andra ord kan och ska skolan inte vara ensam i detta arbete, konstaterar Rikard Lindström.

Att låta vårdnadshavare oh barn medverka är en del av bildningssektorns ”Borgåmodell”

Skolhälsoenkäten genomförs ojämna år i hela landet och den möjliggör en omfattande jämförelse. På enkäten svarade elever i årskurserna 4 och 5 i grundskolan och deras vårdnadshavare, elever i årskurserna 8 och 9 och första och andra årets studerande i gymnasier och yrkesläroanstalter. En enkät för vårdnadshavare ingick inte i enkäten 2021.

I Borgå används en modell som är fastställd av bildningssektorn och enligt vilken skolhälsoenkätens resultat behandlas kommunvis med olika intressentgrupper och beslutsfattare och enligt skolor med elever, vårdnadshavare och personalen.
– Nu stärks denna modell och den stöder också för sin del åtgärdsprogrammet för stöd till inlärning och välmående som fullmäktige godkände 2021, påpekar Jari Kettunen.

– Vi i föräldraföreningen önskar att de skolvisa resultaten behandlas enligt modellen tillsammans med skolan och vårdnadshavare i en ännu större utsträckning, så att man kan få en så stor nytta av enkätresultaten som möjligt, konstaterar Marika Salomaa.

– Resultaten utnyttjas i Borgås strategi- och utvecklingsarbete, till exempel vid bedömningen av resursbehov och bl.a. när välfärdsberättelsen och välfärdsplanen för barn och unga upprättas. Det är viktigt att också skolelever och vårdnadshavarna får diskutera resultaten, säger Kettunen.

Resultaten av enkäten förra året visade att epidemitiden har varit tung för barn och unga, och särskilt flickors välmående ser ut att ha försvagats jämfört med tidigare enkäter.

I Teams-mötet som ordnas i mars och som är öppet för alla deltar också forskaren som är ansvarig för THL:s skolhälsoenkät, utvecklingschef Jenni Helenius. 
– Skolhälsoenkäten tar fram en märkbar mängd material som man konkret kan utnyttja. Det är fint att se att man i Borgå också på detta sätt vill främja barns och ungas välmående.
https://www.borga.fi/skolhalsoenkaten, där det också finns nedanstående länk innan mötet börjar