Hoppa till innehåll

Borgå stad fick statsbidrag för konditionstrapporna i Kokon och näridrottsplatsen i Näse

Södra Finlands Regionförvaltningsverk beviljat Borgå stad statsstöd för byggandet av näridrottsplatsen i Näse (150 000 euro) och konditionstrapporna i Kokon (50 000 euro).

Södra Finlands Regionförvaltningsverk beviljat Borgå stad statsstöd för byggandet av näridrottsplatsen i Näse (150 000 euro) och konditionstrapporna i Kokon (50 000 euro).

Byggandet av konditionstrapporna är redan igång och trapporna öppnas troligen i mitten av juli. Bildningsnämnden beslutade om konditionstrapporna i december och helhetskostnaden för dem är cirka 250 000 euro.  

Bildningsnämnden behandlar byggandet av näridrottsplatsen i Näse 

Idrottstjänsterna har gjort upp planer för en näridrottsplats i Näse invid Albert Edelfeltin koulu och Strömborgska skolan. Staden har bett in offerter för byggnadsarbetet och bildningsnämnden beslutar på sitt möte torsdagen den 4 juni om val av entreprenör och om att inleda byggandet. Utöver statsbidraget har Borgå stad har reserverat 475 000 euro för projektet i årets budget. Den förmånligaste offerten är 572 000 euro.   

Byggandet av näridrottsplatsen kan inledas i juni och området blir färdigt senast i november.  

Konstgräs, naturområde och konstis på vintern 

Näridrottsplatsen i Näse ligger mellan skolorna och den nya parkeringsplatsen, som byggdes i höstas. Till området kommer en sandkonstgräsplan (45 x 70 meter) och platser för längdhopp och kulstötning. Planen inhägnas och belyses. På vintern fungerar planen som konstisbana. 

– Naturisläget är alltid osäkert och vi vill förbättra möjligheterna att åka skridsko på fritiden. Därför ordnas inga matcher på planen och man kan inte heller reservera turer till den. Näridrottsområdet är en del av Borgå stads idrottsprogram 2030, som har som mål att förverkliga ett geografiskt täckande och högklassigt nätverk av näridrottsplatser, som inspirerar barn, unga och familjer till att röra på sig på fritiden året runt, berättar chefen för idrottstjänster Per Högström. 

Dessutom byggs vid skogskanten i samarbete med kommuntekniken ett mångsidigt naturområde som stöder skolornas undervisning samt erbjuder en stimulerande idrottsmiljö. 

– På dagarna betjänar området närskolorna, som har sammanlagt kring 1200 elever. På kvällar och veckoslut fungerar igen skolgårdarna som en del av den mångsidiga näridrottsplatsen, av vilka det varit brist på i Näse hittills, fortsätter Högström. 

Näridrottsplatsen byggs i etapper 

Till näridrottsplatsen har också planerats en servicebyggnad med omklädnings- och wc-utrymmen. Det finns en budgetreservation för servicebyggnaden och den planeras bli byggd år 2021.  

Ytterligare information: 

chef för idrottstjänster, Per Högström
tfn 0400 212 264
per.hogstrom@porvoo.fi