Hoppa till innehåll

Borgå stad och Neste informerar regelbundet om coronavirusläget under det stora driftstoppet

Borgå stad och Neste informerar aktivt om masstestningar som görs på Nestes Borgåraffinaderi under dess stora driftstopp och om eventuella coronavirussmittor och massexponeringar. Eftersom Sköldvik ligger i Borgå är Borgå stad myndigheten som koordinerar helhetsläget och kommunikationen.

Borgå stad och Neste informerar aktivt om masstestningar som görs på Nestes Borgåraffinaderi under dess stora driftstopp och om eventuella coronavirussmittor och massexponeringar. Eftersom Sköldvik ligger i Borgå är Borgå stad myndigheten som koordinerar helhetsläget och kommunikationen.

Neste har gjort upp en detaljerad hälsosäkerhetsplan för det stora driftstoppet. I planen definieras vidsträckta åtgärder för coronaberedskapen för att smittor kan undvikas under driftstoppet. Neste kommer bl.a. att låta göra regelbundna masstestningar under det stora driftstoppet.

– Vi har också avtalat om omfattande samarbetspraxis i spårningen av eventuella smittor. Både Borgå och Neste strävar efter att läget förblir lugnt och under kontroll, berättar Borgås social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

– Vi är medvetna om att driftstoppet på Nestes Borgåraffinaderi i detta coronaläge är en stor sak som intresserar Borgåbor. Vi informerar fortlöpande om helhetsläget och antalet smittor på webbsidan. Om det uppstår större smittkedjor eller exponeringar, informerar vi separat om dem, framhäver Borgå stads kommunikationsdirektör Aino-Marja Kontio.

På Borgå stads webbsida www.borga.fi/coronasmittor-i-borga publiceras dagligen antalen smittor både i Borgå och i raffinaderiområdet. På sidan publiceras varje vecka också en översikt över coronaläget i Borgå och information om hur coronavaccineringarna har avancerat.

I smittantalen på raffinaderiet anges separat smittorna hos anställda som bor stadigt eller tillfälligt i Borgå. Också Neste publicerar varje vecka uppgifter om raffinaderiet på webbplatsen kilpilahti.fi.

– Vi får resultaten från masstesten varje dag och rapporterar om dem på ett enhetligt sätt. Resultaten om eventuella positiva smittor är naturligtvis alltid resultat som har rapporterats under föregående dag, säger Aino-Marja Kontio.

Fr.o.m. 29.3.2021 är antalet gjorda masstester över 12 000.

– Smittor har konstaterats cirka fyrtiofem under en knapp månads tid. Största delen av de positiva resultaten har konstaterats i de tester som gjorts före personen har anlänt till Sköldviks driftstopp, och de smittade har försatts i karantän av myndigheterna. Det har visat sig att den gjorda planen för att nå coronavirussmittor fungerar, säger Ann-Sofie Silvennoinen.

Det stora driftstoppet på Nestes Borgåraffinaderi dröjer cirka 12 veckor. Under driftstoppet utförs det inspektioner, servicearbeten och grundliga förbättringar av anläggningar som hör till regelbundet underhåll och som är lagstadgade och nödvändiga för raffinaderiets verksamhet. Raffinaderiet uppskattas vara åter i normal drift före utgången av juni.

På arbetsplatsen arbetar samtidigt högst cirka 4 500 personer. I driftstopparbeten deltar under våren periodvis allt som allt cirka 6 000 personer, av vilka cirka 2 000 är utlänningar.

– Det stora driftstoppet är en betydande investering i säkerheten, användbarheten och konkurrensförmågan av Nestes Borgåraffinaderi. Vi på Neste har in i minsta detalj förberett oss på utmaningar som coronan har fört med sig och utarbetat omfattande åtgärder för coronaberedskapen under driftstoppet. Vi är mycket nöjda med Nestes och Borgå stads nära samarbete och tror starkt att samarbetet gör det möjligt att genomföra det stora driftstoppet säkert, säger produktionsdirektör Jori Sahlsten på Nestes Borgåraffinaderi. 

Länkar till webbsidor:
www.borga.fi/coronasmittor-i-borga