Hoppa till innehåll

Borgå stads coronarestriktioner avvecklas stegvis och kontrollerat i maj

Borgå stads ledningsgrupp beslutade vid sitt möte torsdag 29.4 om avvecklingen av restriktioner som gäller stadens lokaler.

Borgå stads ledningsgrupp beslutade vid sitt möte torsdag 29.4 om avvecklingen av restriktioner som gäller stadens lokaler.

Lokalerna öppnas stegvis och begränsat och så att hälsosäkerhetsanvisningar följs.

– Coronaläget har blivit bättre i Borgå och antalet smittfall har minskat, men vi är fortfarande i fasen för samhällsspridning. Läget kan försämras på nytt, om restriktionerna avvecklas för snabbt, påminner chefläkare Kati Liukko.

– Vi följer noggrant med hur coronaläget utvecklas. Det kan komma ändringar i restriktionerna och datumen, om pandemisituationen förändras, konstaterar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

– Vi hoppas alla att coronaläget förbättras ytterligare när vi närmar oss sommaren, och att vi småningom kan återvända till en mera normal vardag. Vi kan alla bidra till detta genom att följa gällande rekommendationer. Undvik närkontakter, använd munskydd och iaktta god hand- och hosthygien, betonar Jukka-Pekka Ujula.

Följande verksamheter öppnas från 10.5:

Från den 10 maj öppnas hobbyverksamhet och grundläggande konstundervisning inomhus för barn och unga i åldern 12–20 år (födda 2001 eller senare), i smågrupper med under 10 personer.

Ett undantag är personer under 20 år som utövar individuella grenar, såsom simning och konståkning, som får börja träna i grupper med under 10 personer från 3.5 till exempel i simhallen och ishallen. I övrigt hålls restriktionerna gällande till exempel simhallen i kraft.

Också sommarverksamhet för personer under 20 år kan ordnas då man följer anvisningarna för hobbyverksamhet inomhus. Vid verksamhet utomhus följs de hälsosäkerhetsanvisningar som getts av Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Stadsbibliotekets och närbibliotekens (Gammelbacka, Vårberga och Kerko) samt bokbussens inomhuslokaler öppnas för låneverksamhet. Tidningsläsesalarna är tills vidare öppna med tidsbeställning.

J.L. Runebergs hem och Walter Runebergs skulptursamling öppnas för besökare. Guidningar för grupper ordnas inte.

– Antalet besökare som vistas inne i muserna och biblioteken samtidigt begränsas enligt hälsosäkerhetsanvisningarna. Vi påminner också om att det är viktigt att använda munskydd i museer och bibliotek och att hålla avstånd på två meter, betonar chefläkare Kati Liukko.

Besöksrestriktioner i servicehemmen lindras från 1.5

Anvisningarna för besök i servicehemmen har uppdaterats och restriktionerna lindras från 1.5. Den tidigare anvisningen med högst tre besökare samtidigt per enhet/ grupphem gäller inte längre.
Rekommendationen är att två närstående kan besöka en boende samtidigt, i en timme. Man måste komma överens om besöken på förhand. Fortfarande rekommenderas att boende och anhöriga träffas utomhus på servicehemmets gård eller i mötesstugor.

– Vi hoppas att alla följer anvisningarna och att vi på det sättet kan garantera de boendes hälsosäkerhet även i fortsättningen. Det rekommenderas att följa anvisningarna även om de boende redan har vaccinerats, påminner social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Social- och hälsovårdstjänsternas talterapi- och ergonomigrupper för barn, vilka har avbrutit sin verksamhet, fortsätter i smågrupper med 2–4 personer från 3.5. Man är i kontakt med klienterna gällande ändringar i tidsbeställningarna.

I övrigt gäller restriktionerna för Borgå stads lokaler och verksamheter tills vidare.