Hoppa till innehåll

Borgå stöder den gröna omställningen i Borgås raffinaderi

Neste har måndagen den 19 september meddelat att det startar en strategisk utredning som gäller att ställa om verksamheten i Borgås raffinaderi från raffinering av råolja till raffinering av andra råämnen och att utveckla raffinaderiet så, att det blir ett världsledande produktionsställe av förnybara lösningar och lösningar för cirkulär ekonomi.

Kilpilahti pimeällä

Enligt Nestes meddelande är det fråga om en långvarig omställning som varar över ett årtionde och som slutligen siktar på att sluta den råoljebaserade raffineringen i mitten av 2030-talet. Neste strävar efter en märkbar tillväxt i sin produktion av förnybara produkter och produkter för cirkulär ekonomi i Borgå på lång sikt. Omställningen är tänkt att börja med en gemensam processning av förnybara råämnen, råämnen från cirkulär ekonomi och fossila råämnen, och den kan i ett senare skede fortsätta med att de befintliga raffineringsenheterna läggs om för nytt bruk. Detta förutsätter betydande investeringar under det kommande årtiondet.

– Detta är en fin nyhet med hänsyn till såväl Borgå stads som hela Finlands klimatmål. Sköldviks gröna omställning försnabbas märkbart. Effekterna av områdets utveckling och investeringar återspeglas vid sidan av Borgå också i Nyland och hela Finland, säger Borgå stads biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

– Borgå stad stöder omställningen för sin del starkt bl.a. med hjälp av lösningar som handlar om planläggning, markpolitik och smidiga tillståndsprocesser, fortsätter von Schoultz.

I Sköldvik ligger Nordens största företagskoncentration som är specialiserad på oljeraffinering och petrokemi. Under de senaste åren har företagen i området koncentrerat sig på och investerat kraftigt i att främja biobaserad och cirkulär ekonomi. I företagen pågår det utvecklingsprojekt som också internationellt sett är betydande. Projekten gäller produktion av rent väte, användning av förvätskat plastavfall och utveckling av hållbarheten i produktionen i plastindustrin. Området utvecklas till Nordens mest betydande koncentration för cirkulär ekonomi, en plats där man för kemiindustrin mot en alltmer hållbar och klimatvänligare riktning.