Hoppa till innehåll

Coronarestriktionerna lindras från den 10 maj om coronaläget hålls på en bra nivå

Borgå stads ledningsgrupp sammanträdde tisdagen den 27 april för att diskutera coronaläget och en stegvis lindring av de gällande restriktionerna.

Borgå stads ledningsgrupp sammanträdde tisdagen den 27 april för att diskutera coronaläget och en stegvis lindring av de gällande restriktionerna.

Coronaläget har blivit bättre i Borgå. Incidenstalet är nu 71,3 och under den senaste veckan har konstaterats 12 smittofall.

– Vi går mot ett bra håll, men det är också viktigt att det hålls så. Borgå är fortfarande i fasen för samhällsspridning, och då är utgångsläget att restriktioner inte lindras. Restriktionerna kan inte avvecklas för tidigt eller för snabbt, så att det inte uppstår nya smittkluster. När restriktionerna lindras, måste det göras stegvis och kontrollerat. Årskurserna 7–9 och gymnasierna återvände till närundervisning den 26 april, och det är bra att följa med situationen under två veckor innan vi lindrar andra restriktioner. Förstås vill vi inte fortsätta restriktionerna längre än vad som är nödvändigt, säger chefläkare Kati Liukko.

Stadens ledningsgrupp konstaterade att de gällande restriktionerna fortsätter tills vidare. Stadens motions- och hobbylokaler öppnas alltså ännu inte för andra än barn födda 2008 och senare. Regionförvaltningsverkets beslut att stänga motions- och rekreationslokaler upphör att gälla den 28 april, men kommunerna kan ha egna restriktioner.

– Tanken är att de nuvarande restriktionerna kan lindras från den 10 maj. Principen är barn och unga först, dvs. till följande lindras restriktionerna gällande hobbyverksamhet för unga i åldern 12–20 år. Vi går igenom detaljerna och i vilken ordning tjänsterna ska öppnas, och informerar mera i slutet av veckan, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Sammankomstbegränsningen på sex personer som meddelats av Regionförvaltningsverket gäller till den 16 maj.

– Vi rekommenderar att också privata sammankomster hålls så små som möjligt nu under valborg. Ännu är det inte tid för stora fester och sammankomster, påminner stadsdirektören.