Hoppa till innehåll

Ett nytt rådgivningsställe betjänar de arbetssökande i WSOY-huset

Borgå stad har öppnat ett nytt rådgivningsställe för arbetslösa arbetssökande i WSOY-huset, på adressen Linnankoskigatan 32.

Borgå stad har öppnat ett nytt rådgivningsställe för arbetslösa arbetssökande i WSOY-huset, på adressen Linnankoskigatan 32.

Borgå deltar i kommunförsöket med sysselsättning i vilket en del av arbetslösa arbetssökanden övergår från kunder till Te-byrån till Borgå stads kunder. Avsikten med kommunförsöket är att främja kundens sysselsättning och tillgång till utbildning och övriga tjänster. Det nya rådgivningsstället betjänar kunder för kommunförsöket och ger råd utöver ärenden gällande sysselsättning i övriga ärenden, exempelvis i anslutning till social-, hälsovårds- och utbildningstjänster.

Kunden kan komma överens om ett möte med sin jobbcoach i rådgivningsstället. Man kan komma på plats även utan tidsbeställning under jourtiderna, tisdagar och torsdagar kl. 9–12 och 13–15. Ingången är i adressen Linnankoskigatan 32 och rådgivningsstället ligger i tredje våningen. Personer under 30 år betjänas i stället av Navigatorn i Borgå på adressen Mannerheimgatan 20 E.

− Det behövs inte fråga flera ställen för tjänster utan jobbcoach hjälper kunden med de tjänsterna som behövs vare sig det gäller arbetssökning, utbildning eller social- och hälsovårdstjänster. Det är lätt att sköta ärenden i rådgivningsstället: det räcker att du stiger in, säger projektchef i Borgå stad Anne Wetterstrand. I rådgivningsställets entréhall finns även våra partners tjänster t.ex. för invandrare.

Nya arbetsplatser skapas i samarbete

På grund av att många har förlorat sin arbetsplats eller permitterats till följd av corona har antalet arbetslösa arbetssökanden ökat tydligt i fjol. Kommunförsök med sysselsättning strävar efter att aktivt skapa nya arbetsplatser i samarbete med lokala företag, föreningar och stadens funktioner. Det finns flera sätt att göra det.

− Till exempel för kunden kan arbetsprövning vara ett viktigt steg framåt i arbetslivet. Arbetsgivarna kan spara i kostnader genom att ansöka lönesubvention och kommuntillägg när de anställer en arbetslös arbetssökande. Staden t.ex. erbjöd arbete till flera sysselsatta i iståndsättningsprojektet av nationalstadsparken som fick utomstående finansiering. Sådana uppgifter och projekt behövs mer för att vi lyckas förkorta arbetslöshetsperioder och hjälpa människor komma med i arbetslivet, konstaterar Wetterstrand.