Hoppa till innehåll

I östra Nyland är man beredd för den utvidgade läroplikten

Läroplikten utvidgas till 18 år i och med läropliktslagen som träder i kraft 1.8.2021.

Läroplikten utvidgas till 18 år i och med läropliktslagen som träder i kraft 1.8.2021.

Från hösten 2021 är utbildning på andra stadiet även avgiftsfri för de unga som nu avslutar grundskolan. I Borgå har man förberett sig för den utvidgade läroplikten som ett samarbete mellan Borgå stad och läroanstalter på andra stadiet. I samarbetet har deltagit högstadierna och gymnasierna i Borgå, Careeria, Prakticum och Borgå folkakademi. Styrgruppens slutrapport behandlas av Borgå stads bildningsnämnd 27.5.2021. 

Läroanstalterna på andra stadiet har förberett sig väl för de nya läropliktiga

De unga som i den gemensamma ansökan våren 2021 har sökt studieplatser i läroanstalter på andra stadiet välkomnas till läroanstalterna i augusti. Förberedelserna för inledandet av studierna är på god väg i läroanstalterna. De läromedel och arbetsredskap som krävs för studierna är avgiftsfria för de studerande. Den läropliktiga har tillgång till ett omfattande handlednings- och stödnätverk på andra stadiet. Om den studerande eventuellt vill avbryta sina studier utreder utbildningsanordnaren tillsammans med den läropliktiga och dennes vårdnadshavare möjligheterna att avlägga studier i en annan lärmiljö eller att söka till någon annan utbildning.

– Styrgruppen och dess undergrupper har deltagit aktivt i planeringen av åtgärder i anslutning till den utvidgade läroplikten. Anskaffningar av datorer och läromedel samt rekryteringar har inletts i Borgå och allt borde vara klart inför hösten, kommenterar styrgruppens ordförande utbildningsdirektör Jari Kettunen.  

– Det regionala och mångsidiga nätverksarbetet har fungerat bra även om lagreformen träder i kraft i en utmanande situation. De elever som går ut grundskolan har fått aktuell information via studiehandledning och läroanstalterna är redo att ta emot dem efter sommaren, säger bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Utbildningen som handleder för examensutbildning preciseras under hösten 2021

Det finns flera alternativ för ordnandet av utbildning som handleder för examensutbildning. Det förs ännu diskussion och övervägs olika alternativ för ordnandet av den utbildning som handleder för examensutbildning både på finska och på svenska. Lösningarna preciseras senast under hösten 2021. Utbildningen som handleder för examensutbildning ersätter i augusti 2022 den nuvarande utbildningen som handleder för yrkesutbildning, utbildningen som förbereder för gymnasieutbildning och påbyggnadsundervisning inom den grundläggande utbildningen (s.k. tionde klassen).

– Diskussionen om den utbildning som handleder för examensutbildning måste fortsätta närmast gällande utbildningsanordnaren och olika alternativ måste ännu utredas före slutet av 2021, fortsätter utbildningsdirektör Jari Kettunen.

I fortsättningen är läromedel och arbetsredskap avgiftsfria för läropliktiga på andra stadiet

I och med reformen har unga som avslutar grundskolan skyldighet att söka till utbildning på andra stadiet. Tillsynsansvaret för anordnaren av grundläggande utbildning upphör då utbildningsanordnarens tillsynsansvar börjar. I sista hand är det boendekommunen som har handlednings- och tillsynsansvar för fullgörandet av läroplikten.

I fråga om tillgång till uppgifter får rektorn och läraren på andra stadiet motsvarande rätt att få uppgifter som gäller för den grundläggande utbildningen.

Studerande med utvidgad läroplikt har rätt till avgiftsfri utbildning på andra stadiet som gäller till utgången av det kalenderår då studeranden fyller 20 år. För utbildningsanordnaren har föreskrivits en ny skyldighet om läromedel och arbetsredskap som behövs vid undervisningen, vilka är avgiftsfria för den studerande. I gymnasieutbildning är läroböcker och annat material som behövs för studierna samt dator och räknemaskin som behövs för studierna avgiftsfria. I yrkesutbildningen är läroböcker och dator som behövs för studierna avgiftsfria, och dessutom också arbetsredskap såsom kockknivar, frisörsaxar och andra småverktyg, arbetsdräkter, säkerhetskläder, arbetsrockar, skyddskläder och arbetsskor.