Hoppa till innehåll

Julfreden utlyses på nätet, fyrverkeri på nyårsaftonen

Den traditionella utlysningen av julfred på julafton arrangeras likt fjolåret på nätet med en i förväg inspelad video. Staden ordnar ett fyrverkeri på nyårsaftonen som man glest kan följa över ett vitt område.

Den traditionella utlysningen av julfred på julafton arrangeras likt fjolåret på nätet med en i förväg inspelad video. Staden ordnar ett fyrverkeri på nyårsaftonen som man glest kan följa över ett vitt område.

Musikuppträdanden och stämningsbilder av Borgå när julfreden utlyses

På julaftonen kan Borgåborna samlas i eget hem för att följa utlysningen av julfred.

Evenemanget kan ses i stadens webbtjänst 24.12 klockan 16.00 på www.borga.fi/julfreden . Man kan också titta på evenemanget senare. Det ordnas inget program alls på Gamla Rådhustorget, på grund av coronavirusläget.

Den på förhand inspelade videon spelar sånger med manskören Runebergskören BSB och visar stämningsfyllda bilder av Borgå. Visorna som kören framför är kända från utlysningen av julfred. Det är en ros utsprungen (M. Prätorius, T. Knös) och Maa on niin kaunis (S. Ingemann, H. Haahti).

Mikaela Nylander, ordförande för stadsfullmäktige, läser upp den traditionella utlysningen av julfred. 

Fyrverkeri på nyårsaftonen kl. 19.00 framför Konstfabriken

På nyårsaftonen får vi njuta av ett färgsprakande fyrverkeri, tillsammans med våra närmaste medan vi håller trygga avstånd till varandra.

Borgå stads fyrverkeri avlossas på Västra stranden, framför Konstfabriken, fredag 31.12 kl. 19.00. Det färggranna fyrverkeriet avslutar högtidligen Borgås 675-årsjubileum och inleder samtidigt det begynnande 10-årsjubileet för Konstfabriken.

Fyrverkeriet pågår i fem minuter och är planerat att synas över ett så vitt område som möjligt.

– Fyrverkeriet syns långt och på vardera sidan om ån. Håll tillräckliga avstånd och undvik trängsel. Om du är sjuk, stanna hemma. Vi önskar alla Borgåbor en gemensam och glad upplevelse. Med glatt sinne mot det nya året 2022, säger Sari Myllynen, turism- och marknadsföringschef.

– Evenemanget tar även miljökonsekvenserna i beaktande i enlighet med värdena för Borgå stad, fortsätter Myllynen.

Parten som verkställer fyrverkeriet köper utsläppsrättigheter på marknader, som övervakas av europeiska myndigheter. Fyrverkeripjäserna innehåller inte farliga tungmetaller eller material, som belastar naturen och inte sönderfaller. Pjäsernas skaldelar brinner upp och upplöses nästan helt i luften, varför mängden partiklar som sprids i miljön är mycket liten. Skalen efter fyrverkerieffekterna samlas upp och en del laddas på nytt för nästa användning.