Hoppa till innehåll

Navigatorn stöder de ungas psykiska och sociala välbefinnande

− Coronatiden har varit särskilt tung för många unga. Vi har märkt detta också i Navigatorn i Borgå, där vi har stött de ungas psykiska och sociala välbefinnande redan i många år. Det psykosociala stöd som Navigatorn erbjuder har förstärkts och utvecklats mycket under de senaste åren. Att projektet Onni som är Navigatorernas psykosociala stöd kom till Borgå år 2018 bidrar också säkert till detta, berättar utvecklingskoordinator-psykolog Jenna Junttila i Navigatorn.

I år delade projektet Kohtaamo som koordinerar Navigatorernas verksamhet Årets Navigator-priset ut till projektet Onni. Som ett särskilt argument för priset nämndes den avsevärda ökningen och utvecklingen i kundarbetet på nätet under coronaepidemin. I och med att nättjänsterna har utvecklats har man nått nya kunder och även de unga som bor längre bort.

− Också vi i Navigatorn i Borgå har skapat nya praxis för att kommunicera med unga, och gjort stora språng i den digitala världen, säger Jenna Junttila.

Unga får i Navigatorn stöd bland annat i psykiskt välmående, sociala relationer, självständighet och att klara av vardagen. Tjänster i psykosocialt stöd som ges i Navigatorn i Borgå är t.ex. sexualrådgivningschat och hälsorådgivningschat. De unga kan dessutom träffa en psykiatrisk sjukskötare och en socialhandledare varje vecka. Om den unga vill kan han eller hon delta i coachning för välbefinnandet, som en kort terapi. 

Exempelvis grupperna för personer som spänner sig i sociala situationer har flyttats till nätet och de har fungerat bra. Spänning behandlas i grupper i en trygg miljö och välvilligt. Grupperna följer en gruppmodell som är utvecklad av psykolog Minna Martin. Fråga mera på Navigatorn om du är intresserad av gruppen, uppmuntrar Junttila.

− Priset som projektet Onni fick erkänner på ett fint sätt vikten av det psykosociala arbetet. Vi försöker stöda de ungas välbefinnande målinriktat och planmässigt. Vi fortsätter med utvecklingsarbetet, så att alla Navigatorer kunde stöda de unga på bästa möjliga sätt. Vi tror på att redan stödåtgärder med mycket låg tröskel kan göra en stor inverkan och hjälpa unga vuxna framåt mot arbete och utbildning, berättar Jenna Junttila.

Mera information:

Utvecklingskoordinator i Navigatorn i Borgå Jenna Junttila
Tfn 0295 040 830