Hoppa till innehåll

Stadens ekonomi klart på plus i slutet av året

Stadens ekonomi kommer att visa ett klart positivt resultat i slutet av året, framgår det ur den färska ekonomirapporten för november.  Verksamhetsutgifterna har ökat med cirka 3,7 miljoner euro jämfört med förra året, men samtidigt har också skatteinkomsterna ökat med cirka 10,5 miljoner euro och statsandelarna med cirka 14,1 miljoner euro. Efter november uppvisade resultatet ett överskott på 25,7 miljoner euro.  

– Det är fortfarande svårt att säga vad överskottet för år 2020 kommer att vara, eftersom staden har stora utgifter i december och i samband med bokslutet. Det ser dock ut att överskottet i år är över 15 miljoner euro, berättar finansdirektör Henrik Rainio. 

Resultatet beror på statens coronastöd och en positiv utveckling av skatteinkomsterna 

– Stadens skatteinkomster har i slutet av året utvecklats överraskande positivt, åtminstone jämfört med de prognoser som gjordes då coronakrisen var som värst, sammanfattar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.  

– Staten har stött kommunerna på ett betydande sätt på grund av coronan, och Borgå får i år drygt 23 miljoner euro i coronastöd av staten, fortsätter Ujula. 

Stadens utgifter ökar fortfarande, men på grund av coronan har staden tidvis varit tvungen att dra in tjänster och flytta investeringar.  

Social- och hälsovårdssektorns utgifter har i år ökat med nästan 10 miljoner euro jämfört med november i fjol. Bildningssektorns utgifter har däremot minskat med cirka 1,4 miljoner euro och koncernförvaltningens med cirka 4,8 miljoner euro. 

Lånestocken blir mindre, överskottet behövs under de kommande åren 

På grund av överskottet kan stadens lånestock enligt stadsstrategin minskas för första gången på många år. Före slutet av november har stadens skulder betalats av med cirka 16 miljoner euro netto i år.  

– Stadens lånestock utvecklas nu positivt, men staden har fortfarande cirka 156 miljoner euro i skulder, då skulderna för fem år sedan var cirka 115 miljoner euro, beskriver Rainio.

Stadens budget för år 2021 innehåller investeringar för sammanlagt 32,5 miljoner euro. På lång sikt är en hållbar årlig investeringsnivå ca 25–30 miljoner euro.