Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsen behandlar inledande av tillsyn som avses i lagen om smittsamma sjukdomar

Stadsstyrelsen behandlar måndagen den 15 mars inledande av tillsyn som avses i lagen om smittsamma sjukdomar i Borgå.

Stadsstyrelsen behandlar måndagen den 15 mars inledande av tillsyn som avses i lagen om smittsamma sjukdomar i Borgå.

Enligt beslutsförslaget kan miljöhälsovårdsmyndigheterna utföra inspektioner. Stadsstyrelsen och infektionsläkaren till vilken stadsstyrelsens behörigheter redan delvis har delegerats svarar också i fortsättningen för besluten som fattas med anledning av inspektioner.

– Hälsoinspektörerna i miljöhälsovården utför också i övrigt likadana inspektioner, vilket betyder att de har den bästa kompetensen för detta slags uppdrag, motiverar stadsjurist Olli Ojanperä.  

Miljöhälsovården skulle således i fortsättningen också kunna utföra inspektioner där man utreder iakttagandet av krav och beslut i 58 § och dess underpunkter i den ändrade lagen om smittsamma sjukdomar. Dessa är hygienarrangemang och arrangemang med anknytning till säkerhetsavstånden, faktisk möjlighet till undvikande av närkontakter och nedstängning av lokaler.

Kommuner och regionförvaltningsverken har enligt lagen om smittsamma sjukdomar ett omfattande parallellt tillsynsansvar som bl.a. gäller privata näringsidkare såsom dagligvaruhandel, idrottslokaler och köpcentrum, kommunala lokaler såsom skolor, daghem och simhallar samt religiösa samfund.

Avsikten är att inspektioner utförs i samband med normala livsmedels- och hälsoskyddsinspektioner som miljöhälsovården utför t.ex. i livsmedelsbutiker, daghem och skolor samt i motionsalar och idrottslokaler som avses i hälsoskyddslagen. Inspektioner kan göras också i andra objekt enligt stadens eget övervägande samt efter inspektionsbegäranden från regionförvaltningsverket och Transport- och kommunikationsverket. I planeringen av inspektionerna beaktas det lokala läget med smittsamma sjukdomar och deras konsekvenser för bekämpningen av smittspridningen.

– Borgå stad bereder också i samarbete med kommunerna som ingår i miljöhälsosektionens verksamhetsområde ett avtal genom vilket en motsvarande inspektionsrätt senare kan utvidgas till sektionens hela verksamhetsområde, berättar Olli Ojanperä.

Miljöhälsosektionen är den gemensamma hälsoskyddsmyndigheten för Askola, Borgnäs, Borgå, Lappträsk, Lovisa och Sibbo.