Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 21.12.2020

Upphandling av en modulbyggd skolbyggnad för Jokilaakson koulu

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt välja Elementti-E Oy till byggnadsentreprenör med totalansvar för Jokilaakson koulu mot ett pris på 2 978 000 euro (moms 0 %). Stadsstyrelsen beslutade ytterligare godkänna kostnadsberäkningen för projektet och bevilja projektet tillstånd.

Lokalitetsledningen har begärt anbud på en byggentreprenad på en skolbyggnad för Jokilaakson koulu. Entreprenadformen är en entreprenad med totalansvar och leverantören av lokalerna är huvudentreprenör och den som enligt lagstiftningen i huvudsak genomför byggprojektet. Projektet finansieras med Kommunfinans fastighetsleasing om vilken det ingås separata avtal mellan Kommunfinans/Borgå stad/leverantören. I avtalshelheten förbinder sig leverantören att inlösa byggnaden som byggs efter en leasingtid på 10 eller 15 år. Beställaren kan också inlösa byggnaden vid ovannämnda tidpunkter. Beslutet om fortsättning av avtalet/inlösning av lokalerna fattas av beställaren minst 6 månader innan avtalet löper ut.

En nationell upphandlingsannons publicerades 23.10.2020. Upphandlingsförfarandet var öppet. Inom utsatt tid ämnades fem anbud. Anbud lämnades av Elementit-E Oy, Flexator Oy, M-Partners Oy, Parmaco Oy och Suomen Moduulitilat Oy. Ett anbud uteslöts ur anbudsförfarandet genom ett separat beslut eftersom anbudet inte överensstämde med anbudsförfrågan.

Urvalskriteriet är totalekonomisk förmånlighet där prisets viktvärde är 50 % och kvalitetens 50 %.

  • Pris – anbudet med lägst pris får 50 poäng i jämförelsen och de övriga anbuden mindre i förhållande till priserna (billigaste/anbud*50)
  • Kvalitet
    • Faktorer som påverkar stadsbilden max. 10 p. (byggnadens lämplighet i omgivningen)
    • Funktionalitet max. 15 p. (hur lokalerna och dispositionen av dem lämpar sig för ordnande av undervisningen enligt den nya läroplanen)
    • Synpunkter från dem som ska använda byggnaden max. 15 p.
    • E-tal max. 10 p. (energieffektivitet i den erbjudna lösningen)

Användarna har deltagit i poängsättningen av kvaliteten när det gällde hur fungerande byggnaden ska vara.

Det totalekonomiskt förmånligaste anbudet gavs av Elementti-E Oy. 

Utesluting av ett anbud Suomen moduulitilat Oy – upphandling av en modubyggd skolbyggnad för Jokilaakson koulu

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt utesluta Suomen Moduulitilat Oy ur anbudsförfarandet som gäller upphandling av en modulbyggd skolbyggnad för Jokilaakson koulu. Suomen Moduulitilat Oy:s anbud förkastades då det inte överensstämde med anbudsförfrågan. 

När anbuden öppnades framgick det att beräkningsmodellen för energicertifikatet som angavs i Suomen Moduulitilat Oy:s anbud inte motsvarade det som krävdes i anbudsförfrågan. Staden konstaterar att den har en entydig skyldighet att utesluta den aktuella anbudsgivaren ur anbudsförfarandet. Att begära anbudsgivaren att komma med korrigering i ett anbud som inte överensstämmer med anbudsförfrågan leder klart till en situation som står i strid med upphandlingslagen.

Utnämning av ledamöter i uppföljningsgruppen för beredande projekt för vårdreformen i Östra Nyland, Borgå stad

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt utse Borgås ledamöter till uppföljningsgruppen för beredningsprojekten för vårdreformen tills slutet av fullmäktigeperioden:

  • stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander
  • stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen
  • social- och hälsovårdnämndens ordförande Tapani Eskola

Regionala räddningsnämnden tar också ställning till ärendet. 

Regeringen har inlett beredningen av vårdreformen och i juni 2020 fick östra Nyland ett beslut om statsunderstöd för ett strukturreformprojekt 1 850 000 euro och för ett projekt för framtidens social- och hälsovårdscentral 999 500 euro. 

Projekten i östra Nyland har kommit i gång under hösten. Uppföljningsgruppen har till uppgift att granska projekten och utvecklingsarbetet som sker i dem ur kommunala beslutsfattares blickpunkt under en tidsintervall som avtalas separat, t.ex. med tre månaders mellanrum. Kommunerna har fått anvisningar om att utse tre företrädare från varje kommun till uppföljningsgruppen. Företrädarna kan t.ex. vara ordförande för kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige, ordförande för nämnder och dessutom ordförande och vice ordförande för regionala räddningsnämnden.

Beslut om att en handling lämnas ut

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna stadsdirektörens ändrade förslag. Stadsstyrelsen beslutade föreslå stadsfullmäktige att följande bestämmelse fogas till förvaltningsstadgan:

”75 § Behörighet att fatta beslut om att en handling lämnas ut

Förvaltningsdirektören beslutar om begäranden om uppgifter som gäller fullmäktiges dokument.

Ett organ kan delegera behörigheten i frågor som gäller utlämnande av en handling till en underlydande myndighet.”

Förhandröstningsställen och -tider i kommunalvalet 2021 

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt återremittera ärendet för ny beredning.

Svar på motion om skolskjuts från två hem för barn med funktionsnedsättning

Stadsstyrelsen beslutade efter omröstning med rösterna 9 (Jaakko Jalonen, Mirja Suhonen, Nina Uski, Jari Oksanen, Anette Karlsson, Anna-Stiina Lundqvist, Outi Lankia, Elin Blomqvist-Valtonen, Nea Hjelt) – 4 (Bodil Lund, Anders Rosengren, Johan Söderberg, Pehr Sveholm) återremittera ärendet för ny beredning enligt Anette Karlssons förslag. 

Skapande av en prognosmodell för bildningssektorns servicenätverk

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna stadsdirektörens ändrade förslag: ”Stadsstyrelsen beslutar fatta ett principbeslut enligt redogörelsen om skapande av en prognosmodell för bildningssektorns servicenätverk. Man bedömer hur prognosmodellen påverkar barnen (barnkonsekvensbedömning).” 

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen