Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 29.3.2021

Förhandsröstningsställen och -tider, kommunalvalet 2021

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna förhandsröstningsställen och -tider enligt förslag.

Kommunalvalet förrättas söndagen 13.6.2021 och förhandsröstningen ordnas 26.5.–8.6.2021. Tiden för förhandsröstning har förlängts från en vecka till två veckor. Detta möjliggör även att valbussen kan köra rutten två gånger. (Förhandsröstningsställena och -tiderna publiceras på stadens webbplats i början av april.)

Årsklocka för den ekonomiska planeringen och uppföljningen 2021 samt preliminär budgetram 2022

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna årsklockan för år 2021 och anteckna den preliminära budgetramen för kännedom.

Årsklockan innehåller de centrala uppgifterna för den ekonomiska planeringen och uppföljningen. Årsklockan ger en tidsplan för behandlingen av förra årets bokslut, uppföljningen av budgeten för det innevarande året samt beredningen av det kommande årets budget och ekonomiplan.

Planeringen och prognostiseringen av ekonomin utvecklas så, att man redan i samband med årsklockan utarbetar en preliminär budgetram för år 2022 som är en utgångspunkt för ekonomisk planering.

I årsklockan 2021 har man beaktat ändringar i höstens tidsplan som föranleds av senareläggningen av kommunalvalet. Det kan hända att datumen måste preciseras senare under året. 

Stadsstyrelsen beslutar om anvisningar för upprättande av budget och den egentliga budgetramen i maj. Nämndernas förslag med motiveringar ska vara klara senast den 7 oktober.

Stadsdirektörens budget- och ekonomiplanförslag offentliggörs i slutet av oktober, varefter stadsstyrelsen behandlar budgetförslaget vid sina möten i oktober och november. Stadsfullmäktige fastställer budgeten och ekonomiplanen samt kommunalskatte- och fastighetsskattesatserna i november.

Bokslutet, revisionsberättelsen och revisionsnämndens utvärderingsberättelse för 2020 behandlas vid stadsfullmäktiges möte i juni.

År 2021 övergår staden i sin delårsrapportering till kvartalsrytm. Uppföljningsrapporterna om ekonomi och verksamhet under det innevarande året framläggs till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige enligt lägen i slutet av mars, juni och september. Dottersammanslutningarna rapporterar om sin ekonomi och verksamhet till stadsstyrelsen varje kvartal.

Utöver årsklockans tidsplan får stadsstyrelsen varje månad en rapport om utvecklingen av stadens ekonomiska läge.

Godkännande av bokslutet för år 2020

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna bokslutet för år 2020.

Dessutom lämnade stadsstyrelsen en protokollsanteckning i ärendet: För att stärka välbefinnande av barn och unga kräver stadsstyrelsen att tjänsteinnehavare förbereder förslag till åtgärder och dess finansiering för åren -21 och -22 senast i juni 2021. Budgetändring skulle diskuteras vid stadsfullmäktigemöte i juni.

Val av ny medlem i regionala räddningsnämnden i Östra Nyland och utnämningen av vice ordförande

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt föreslå till stadsfullmäktige att den väljer Anna-Mari Eloranta som ny medlem i regionala räddningsnämnden i Östra Nyland enligt Askolas stadsfullmäktiges förslag. Dessutom ska stadsstyrelsen utnämna en ny vice ordförande till regionala räddningsnämnden.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen.