Hoppa till innehåll

Vaccinationer till 64-åringar och yngre i riskgrupper ges redan den här veckan

För personer som på grund av sjukdom hör till riskgrupperna 1 och 2 och är 64 år eller yngre öppnas flera hundra vaccinationstider med Pfizer Biontechs vaccin redan den här veckan. Vaccinationstider finns onsdagen den 31 mars och torsdagen den 1 april. Mera tider öppnas senare och om dem informeras skilt. Riskgrupp 1 börjar vid 16 år och riskgrupp två vid 18 år.

För personer som på grund av sjukdom hör till riskgrupperna 1 och 2 och är 64 år eller yngre öppnas flera hundra vaccinationstider med Pfizer Biontechs vaccin redan den här veckan. Vaccinationstider finns onsdagen den 31 mars och torsdagen den 1 april. Mera tider öppnas senare och om dem informeras skilt. Riskgrupp 1 börjar vid 16 år och riskgrupp två vid 18 år.

– Vaccinationstiderna för seniorer har inte fyllts den här veckan. På grund av hållbarheten på Pfizer Biontechs vaccin ges de nu till den grupp som är följande i vaccinationstur, berättar utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

Tidsbeställningen börjar per telefon onsdagen den 31 mars klockan 10, och återuppringningar börjar ringas genast. Tidsbeställningsnumret är 040 145 5000. Den elektroniska tidsbeställningen för 50–64-åriga öppnas onsdagen den 31 mars klockan 13 och för under 50-åriga torsdagen den 1 april klockan 10.

Seniorer uppmuntras boka vaccinationstid

Det finns rikligt mad vaccinationstider för 70-åriga och äldre. Telefonkön har också ringts igenom i sin helhet, men inte riktigt alla har nåtts trots upprepade samtal. Om man inte ännu har blivit uppringd, så har samtalet av någon orsak inte registrerats eller så har kunden inte nåtts. Då måste man ringa upp tidsbeställningsnumret en gång till. Utöver telefonkön har alla ovaccinerade över 80-åringar ringts upp och erbjudits vaccinationstid. Också den rörliga vaccinationsenheten ger vaccin till exempel i handikappservicens enheter.

– Det är fortfarande viktigast att vi får över 70-åriga vaccinerade, och för dem finns det lediga vaccinationstider. Vi önskar att alla som är 70 år eller äldre söker sig till vaccinationen så snabbt som möjligt. För de närmaste veckorna har vi fler doser av Pfizer Biontechs vaccin än vad det finns ovaccinerade bland över 70-åriga. Att yngre i riskgrupperna vaccineras försämrar alltså inte de äldsta åldersgruppernas möjligheter till vaccination, berättar Blomberg.

Vaccinationer för 65–69-åringar

För åldersgruppen 65–69 år finns lediga vaccinationstider för dem som hör till riskgrupper. Tidsbeställningen för friska 65–69-åriga öppnas onsdagen den 31 mars klockan 10. Alla 65–69-åriga vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

– Astra Zenecas vaccin har väckt en del oro och osäkerhet. Åldersgruppen 65–69 år får Astra Zenecas vaccin eftersom det har konstaterats vara tryggt för över 65-åriga. Man får tyvärr inte välja vaccin själv, utan de ges enligt THL:s linjedragning, berättar social- och hälsovårdsdirektrör Ann-Sofie Silvennoinen.

På THL:s webbsida finns information om coronavaccinerna, vem de lämpar sig för och eventuella olägenheter.

Coronavaccinationer:

  • Personer födda år 1951 eller tidigare alltså personer som fyller 70 i år eller är äldre än det. (Pfizer Biontech) Lediga tider finns.
  • Personer i åldern 65–69 år i riskgrupp 1 och 2. Den nedre åldersgränsen är födelsedagen, inte födelseåret. (Astra Zeneca) Lediga tider finns.
  • Alla 65–69-åriga. Den nedre åldersgränsen är födelsedagen, inte födelseåret. (Astra Zeneca) Tidsbeställningen öppnas onsdagen den 31 mars klockan 10.
  • Personer som tillhör riskgrupp 1 och 2 på grund av sjukdom och är i åldern 50-64 år. Tidsbeställningen per telefon öppnas onsdagen den 31 mars klockan 10 och elektroniskt klockan 13. Vaccinationstider finns 31.3 och 1.4. Mera tider öppnas senare och staden informerar skilt när de öppnas.
  • Personer som tillhör riskgrupp 1 (16–49 år) eller 2 (18–49-år) på grund av sjukdom. Tidsbeställningen per telefon öppnas onsdagen den 31 mars klockan 10 och den elektroniska tidsbeställningen öppnas torsdagen den 1 april klockan 10. Vaccinationstider finns för samma dag. Mera tider öppnas senare och staden informerar skilt när de öppnas.

Vaccinationstid beställs i första hand elektroniskt på adressen coronavaccinbokning.fi 

För tidsbeställning behövs bankkoder eller mobilcertifikat. Om lediga tider inte syns i tjänsten, måste man återkomma senare. 

Om den elektroniska tidsbeställningen inte är möjlig, får man en vaccinationstid också per telefon. Tidsbeställningsnumret är 040 145 5000. Numret har en återuppringningstjänst. Ring bara en gång och vänta på att vi ringer tillbaka.