Siirry sisältöön
Metsälampi.

Elokuvailta ja luento: Kohti parempaa maailmaa – suomalaisia utopiayhteisöjä kuudella mantereella

Suomalaisten utopiayhteisöjen historiaan, aatteisiin ja tarinoihin keskittyvä luento- ja elokuvailta järjestetään Gammelbackan monitoimitalon Alvarinkulmassa maanantaina 16.5. kello 16.30-18.

Suomalaiset ovat paenneet eksoottisiin maihin paremman maailman toivossa kautta aikojen. Kolmen vuosisadan aikana he ovat perustaneet kaksikymmentä utopiayhteisöä kuudelle mantereelle.

Parempaa maailmaa on tavoiteltu uskonnollisten, poliittisten ja moraalisten aatteiden ohjaamina. Yhteisöistä parhaiten tunnetaan Kanadan Sointula ja Brasilian Penedo, mutta uutta maailmaa on etsitty myös Kuubassa, Australiassa ja Dominikaanisessa Tasavallassa.

Valtiotieteiden lisensiaatti, toimittaja ja tietokirjailija Teuvo Peltoniemi on tutkinut suomalaisia utopiayhteisöjä 1970-luvulta lähtien. Tapahtumassa hän luennoi niiden vaiheista, aatteista ja kytköksistä historian suuriin utopioihin.  Tilaisuudessa pohditaan myös, mitä utopiat opettavat meille tänään.

Luennon jälkeen näytetään dokumenttielokuva Fridolf Höök – mereltä merelle. Se käsittelee tammisaarelaisen merikapteeni Höökin Amurinmaalle perustamaa utopiayhteisöä. Noin sadan suomalaisen yhteisö kaatui ensimmäisen talvensa aikana, kun valaita ei saatu ja maanviljely epäonnistui. Kapteeni Höök kuitenkin nousi paikalliseksi merkkimieheksi.

Elokuvan ovat ohjanneet Mila Kudryashova ja Merja Ritola, ja sen ensimmäiset esitykset nähdään

useissa suomalaisissa kirjastoissa keväällä 2022. Elokuva on kuvattu Suomessa ja Venäjällä, ja asiantuntijoiden lisäksi siinä haastatellaan kapteeni Höökin suvun jälkeläisiä.

Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Elokuvassa on suomenkieliset tekstitykset.

Teuvo Peltoniemi.

Muita vastaavia tapahtumia