Siirry sisältöön

Kalle Turakka Purhonen: Porvoon maalauksia

Olen Porvoosta kotoisin ja parinkymmenen Helsingin vuoden jälkeen asun täällä taas. ”Porvoon maalauksilla” halusin tutustua uudestaan vanhaan kotikaupunkiini ja siinä sivussa oppia maalaamaan vesiväreillä.

Mielessäni oli paljon henkilökohtaisiin muistoihin liittyviä aiheita maalauksille; että juuri tältä Porvoo näyttää tai näin se on muuttunut, mutta nämä ajatukset vaihtuivat jatkuvasti. Maalaan havainnosta eli paikan päällä kohdetta katsellen, työhuoneella vain ehkä hieman muistinvaraisesti viimeistellen. Hyvän työskentelypaikan löytäminen kaupungin keskeltä vaikutti aiheisiin, mutta vielä enemmän tarvittava innostus.

Ajattelen, että maalaamisessani on kyse näkyvän maailman rakastamisesta ja paras palkinto odotti aina työpäivän päätteeksi. Kun on aikansa keskittyneesti ponnistellut ja tarkentanut katsettaan johonkin visuaaliseen ilmiöön, että saisi työstettyä paperille jotakin sitä muistuttavaa – niin sen jälkeen on vain loputtoman hienoa katsoa ympärilleen. Ympäröivä maisema taloineen, puineen, väreineen, tekstuureineen – kaikki näyttää niin uskomattoman tarkalta, vivahteikkaalta, rytmikkäältä ja rikkaalta.

Kiitos Koneen Säätiölle näyttelyn tukemisesta.

Kalle Turakka Purhonen

Muita vastaavia tapahtumia